Bilden på den gråtande flickan, som har blivit en symbol för USA:s hårt kritiserade migrationspolitik. Foto: TT

Amerikansk gränsvakt: Viralt foto på gråtande flicka vilseledande

Publicerad

Bilden på flickan som gråter när hennes mamma håller på att kroppsvisiteras efter att ha korsat USA:s gräns har blivit symbol för USA:s hårt kritiserade migrationspolitik där migrantfamiljer fråntogs sina barn. Men enligt vakten som genomsökte mamman skiljdes hon och barnet aldrig åt.

Den symboliska bilden har spridits runt om i världen som ett sätt att skildra USA:s hårt kritiserade ”nolltolerans mot illegal invandring”.

Bilden som fotografen John Moore tagit nådde ännu större ikonstatus efter att tidningen Times presenterade sitt omslag av julinumret. Den gråtande flickan står där tillsammans med USA:s president Donald Trump som tittar ner på henne. ”Välkommen till USA” lyder rubriken.

Gränsvakt: Visar inte sanningen

Men fotografiet ger fel bild av det som hände den 10 juni vid gränsen mellan USA och Mexiko, enligt en gränsvakten Carlos Ruiz, som stötte på flickan tillsammans med sin mamma.

– Vi bad henne sätta ner barnet framför henne, inte bort från henne, så att vi kunde genomsöka mamman. Barnet började gråta direkt när hon sattes ner. Jag gick fram till mamman och frågade henne: ”Är du ok? Är barnet ok?” och hon svarade: Ja, hon är trött och törstig. Klockan är 23 på natten, säger han till CBS News.

”Tog mindre än två minuter”

Enligt Carlos Ruiz fick mamman plocka upp barnet direkt efter genomsökningen.

– Det tog mindre än två minuter. Så fort genomsökningen var färdig tog hon upp flickan och flickan slutade omedelbart att gråta, säger han.

Mamman och barnet ska aldrig ha skiljts åt och ska fortfarande vara tillsammans, enligt Carlos Ruiz, som är kritisk till hur bilden används, bland annat av Times.

Oklart var mamman och barnet är

– De använder den för att symbolisera en policy och så var det inte i den här bilden, säger gränsvakten.

För CBS berättar han att mamman och dottern satt häktade i 72 timmar innan de lämnades över till USA:s hälsodepartement.

Sedan dess är det oklart var familjen befinner sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s migrationspolitik

Mer i ämnet