Den tvååriga flickan, bredvid mamman som kontrolleras av gränspolisen. Foto: TT

Bild på gråtande flicka ses som symbol för USA:s migrationspolitik

Uppdaterad
Publicerad

Bilden på en gråtande tvåårig flicka från Honduras som tillsammans med sin mamma stoppats vid Texas har skapat starka reaktioner i USA. ”Pappa”, säger flickan.

Bilden på flickan, som sprids över hela världen, har blivit en symbol för krisen i spåren av den amerikanska migrationspolitiken.

Flickan hade tillsammans med sin mamma tagit sig från Honduras, via Rio Grande i Mexico, till delstaten Texas. En resa som tagit en månad.

USA:s migrationspolitik

Bilden, tagen av den prisbelönte fotografen John Moore, visar hur den tvååriga flickan gråter samtidigt som mamman genomsöks av amerikansk gränspolis.

Pappan: ”Krossar mitt hjärta”

CNN, som träffade pappan, visade upp den berörande bilden hans dotter.

– Mitt hjärta krossades, det är min lilla flicka. Min dotter förtjänar inte att vara i den situationen. Det krossar mitt hjärta, säger pappan i en intervju med CNN. 

Nästan 2 000 barn har separerats från sina anhöriga. Många av de hålls inlåsta i en provisorisk förläggning i Texas, enligt nyhetsbyrån AP. Uppgifterna har väckt debatt i USA och FN har fördömt agerandet.

– USA kommer inte att bli ett flyktingläger och kommer inte att bli ett flyktingförvar. Det kommer inte hända, sa president Donald Trump på en pressträff under tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s migrationspolitik

Mer i ämnet