Amerikansk militär hackad av IS-sympatisör

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska militärens centralkommando i Mellanöstern och dess twitter- och youtubekonto har hackats av misstänkta IS-sympatisörer. US Centcom skickade ikväll ut meddelanden med strategisk information och varningar till amerikanska soldater.

Förenta staternas militära centralkommando i Mellanöstern och Centralasien; Centcom:s twitterkonto har hackats av någon som uppger sig vara sympatisör till terrorgruppen Islamiska staten, IS.

En rad tweets har sänts ut från kontot under kvällen, bland annat med varningar om att soldaterna är övervakade,  och att de bör ta sig i akt: ”AMERICAN SOLDIERS, WE ARE COMING, WATCH YOUR BACK!” är bara en av de tweets som har sänts ut.

Terroriströrelsen IS

En annan lyder: ”In the name of Allah, the most Gracious, the most Merciful, the CyperCaliphate continues its CyberJihad” (”I Allahs namn, den mest värdiga, den mest nådiga; Cyberkalifatet fortsätter sin CyberJihad”).

Läckor av kartpositioner och militära scenarier

I flera tweets finns också bilder med vad som uppges vara läckor av amerikansk övervakning av Kina och Korea, med kartor och olika positioner och tänkbara scenarier vid olika militäroperationer. Men enligt medieuppgifter finns delar av det läckta materialet redan publicerat online, och vissa dokumnet har ingått i en powerpoint från en amerikansk tankesmedja.

Den som hackat twitterkontot uppger att informationen kommer ifrån amerikanska soldaters mobiltelefoner, men det är oklart hur känslig och hur gammal all information är. Twitterkontot togs ner efter mindre än en timme.

En annan tweet lyder: ”We won't stop! We know everything about you, your wifes and children!” (”Vi kommer inte att sluta! Vi vet allt om er, era fruar och barn”).

”IS är redan här!”

En bild som verkar vara från en av den amerikanska militärens förläggningar publicerades också tillsammans med meddelandet:”IS är redan här! I era datorer! På varje militärbas!”.

US Centom har nu stängt ner sitt twitterkonto. Enligt ett pressmeddelandande på försvarmyndigheten har kontot blivit hackat och myndigheten uppges vidta nödvändiga åtgärder för att begränsa läckan. Vita huset har också uppgett att de kommer att granska omfattningen av läckan.

Enligt en anonym källa ska uppgifterna som har läckts visserligen vara ”pinsamma”, men inte innebära något direkt säkerhetshot. Ett av dokumenten innehöll en lista på vad som uppgavs vara amerikanska generaler och deras adressuppgifter.

You Tube-kontot också hackat

Centralkommandots You Tube-konto uppges också ha blivit hackat under kvällen i och med publiceringen av två videor med IS-propaganda. Det uppger nyhetsbyrån Reuters.

U.S. Central Command har sin bas på flygbasen MacDill i Florida, och har hand om amerikanska militäroperationer i Mellanöstern och Centralasien. Centralkommandot hade ett övergripande ansvar för operationerna under krigen i Irak och Afghanistan och koordinerar USA:s flygattacker mot IS fästen i Syrien och Irak.

Tidigare i dag inledde andra hackare som sa sig tillhöra nätverket Anonymous attacker mot ett flertal webbplatser och twitterkonton som sägs tillhöra jihadister. De attackerna uppgavs ha utförts för att hedra offren för attentaten i Paris.

Förenta staternas centralkommando U.S. Centcom

Förenta staternas militär har flera övergripande kommandon som styr landets militära insatser. Centralkommandot U.S. Centcom finns på flygbasen MacDill i Tampa i Florida och kontrollerar operationer i Mellanöstern, Nordafrika och Centralasien, bland annat de amerikanska flygattackerna mot IS-fästen i Syrien och Irak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet