Ryssland stoppade nyligen ett amerikanskt resolutionsförslag i FN:s säkerhetsråd som gick ut på att identifiera de ansvariga för den förmodade kemvapenattacken i Syrien. Foto: TT

ANALYS: Från ordkrig till risk för militär konfrontation

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

Motsättningarna mellan Ryssland och USA i spåren av den misstänkta kemvapenattacken i Douma, strax utanför Syriens huvudstad Damaskus, är nu så starka att risken för att det kalla ordkriget ska gå över i någon form av militär konfrontation inte längre kan uteslutas.

Bert Sundström

Bert Sundström

Korrespondent Ryssland

USA:s president Donald Trump och hans rådgivare sägs överväga ett väpnat angrepp mot Syrien som är betydligt kraftfullare än när USA för ett år sedan skickade 59 Tomahawkrobotar mot en syrisk flygbas, efter en attack med nervgasen sarin i staden Khan Sheikhoun. 

Sent i går kväll, svensk tid, misslyckades FN:s säkerhetsråd än en gång att enas om en resolution mot användningen av kemiska vapen i Syrien. Ryssland stoppade ett amerikanskt resolutionsförslag, som gick ut på att de ansvariga för helgens förmodade kemvapenattack skulle identifieras. Bara två av säkerhetsrådets 15 medlemmar, Ryssland och Bolivia, röstade nej. (Kina lade ner sin röst.) Två ryska resolutionsförslag fick fem, respektive sex ja-röster.

Ryssland varnar USA

Ryssland hävdar att USA bara är ute efter en förevändning för militär intervention och har upprepade gånger varnat USA för vilka konsekvenser ett amerikanskt angrepp mot Syrien kan få. Ryssland har inte bara en flygbas (Kmeimem) och en flottbas (Tarus), utan också mängder av militära rådgivare, officerare och stridande legosoldater i Syrien. I mitten av mars sa chefen för Rysslands väpnade styrkor, Valerij Gerasimov, att Ryssland kommer att svara på alla eventuella attacker som riskerar att slå mot rysk militär i Syrien.

Flera andra ryska företrädare har också varnat USA. Senast i går upprepade Rysslands Libanonambassadör varningen. 

– Alla amerikanska robotar som avfyras mot Syrien kommer att skjutas ned, och de platser varifrån de avfyrats kommer att attackeras, sa han till Hizbollahs tv-kanal al-Manar.

”Närmare en direkt sammanstötning”

Hur mycket av de hårda orden som är spel som bara har till syfte att skrämmas och hur mycket som är verkliga hot om en direkt militär konfrontation mellan Ryssland och USA är svårt att veta. Men chefen för den ryska tankesmedjan Carnegie Moscow Centre, Dmitrij Trenin, säger sig vara allvarligt oroad.

– USA och Ryssland är nu närmare en direkt sammanstötning mellan deras väpnade styrkor än någon gång sedan det kalla kriget, säger han till tidningen The Guardian

Om Donald Trump gör allvar av sitt hot är risken uppenbar att både sidors höga svansföring till sist leder till ett ryskt motangrepp mot ett amerikanskt fartyg som avfyrat robotar mot Syrien. Säkerligen vill varken Vita Huset eller Kreml att det ska gå så illa. Men båda parter ser nu ut att vara svårt inmålade i sina respektive hörn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Kriget i Syrien

Mer i ämnet