I Ryssland tror ingen att ryska agenter ligger bakom nervgiftsattacken. Foto: TT

Analys: ”I Ryssland finns inga bevis, ingen sanning”

Publicerad
Analys ·

Ledarna för Frankrike, USA, Tyskland och Storbritannien pekar gemensamt ut Ryssland som de som ligger bakom nervgiftsattacken på ex-dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia.

Men i Ryssland skapar makthavare och medier en annan bild, där anklagelserna uppfattas som smutskastning – men där alla tycker att det är ”rätt åt” Skripal, skriver SVT:s Moskvakorrespondent Bert Sundström.

Bert Sundström

Utrikesreporter

En högt uppsatt person inom militär underrättelsetjänst som, för pengar, låter sig rekryteras för ett annat land och förråder mängder av sitt lands viktigaste spioner; vad kallar man en sådan person? Landsförrädare, så klart. Sergej Skripal är en landsförrädare. Han greps 2004, och dömdes 2006, efter att ha erkänt sitt till brott, till 13 års fängelse.

Men han hade tur. Han, och tre andra ryssar, utväxlades 2010 mot ryska agenter fängslade i USA. Och med en spionutväxling brukar gammalt groll vara glömt. Varken Stig Bergling eller Stig Wennerström, Sveriges värsta landsförrädare, förläts, men sjönk med tiden i glömska. Så var det med Sergej Skripal också. Fram till den fjärde mars. Praktiskt taget ingen ryss visste den dagen vem han var.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Nu har allt ställts på huvudet. Alla vet vem han är. Ingen tror att Ryssland har nåt att göra med mordförsöket på honom, men ”alla” tycker att det är rätt åt honom.

Beskrivs som smutskastning

Ryska politiker, diplomater, ”experter” och journalister som uttalar sig i de stora – och alltid Kremljojala – TV-kanalerna är närmast ursinniga mot Storbritannien. Tanken att ryska agenter skulle ligga bakom mordförsöket är befängd, hävdar de. Det hela beskrivs som en extrem upptrappning av den fientlighet och smutskastning mot Ryssland som ”väst” sedan länge ägnar sig åt.

Ryska företrädare hävdar att det är Storbritannien som inte vill samarbeta och som inte respekterar internationella överenskommelser om kemiska vapen. Storbritannien vägrar att ge Ryssland den information som behövs för att slå fast varifrån nervgiftet som användes kommer. Ryssland har förstört sina lager av kemiska vapen. Att nervgiftet Novitjok skapades av Sovjet betyder inte att giftet som användes i mordförsöket kom från Ryssland, eller att ryska agenter utförde dådet.

Ungefär så presenteras det som hänt i Ryssland. Och innan det kan bevisas att giftet kom från Ryssland, att det var ryska agenter som utförde dådet och att ordern kom från någon officiell instans i Ryssland, så har de ryska invändningarna viss relevans.

Lögnaktig strategi

Ett annat argument som ofta används är att det sannerligen inte ligger i Rysslands intresse att skapa internationell uppståndelse och upprördhet strax innan det ryska presidentvalet, och dessutom svärta ner Ryssland inför VM i fotboll här i sommar. Det är Rysslands fiender som har skäl till detta. Så det är säkerligen någon av Rysslands fiender som är skyldig.

Min personliga känsla är att beskrivningarna här av hur ett ryskt kemiskt vapen användes i mordförsöket på en rysk förrädare förstärker intrycket att Rysslands strategi är att genom lögner och halvsanningar skapa en delvis trovärdig ”alternativ” bild av verkligheten. Det finns inga bevis, det finns ingen sanning, russofobin är roten till allt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet