Människor har samlats med ljus utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul för att protestera. Foto: Lefteris Pitarakis/AP

ANALYS: Khashoggi satte ljuset på rädslans kultur

Publicerad
Analys ·

Som journalist ville Khashoggi belysa den rädslans kultur som han såg i sitt land. Hur massgripanden av människorättsaktivister och oliktänkande skapat en skräck som grep omkring sig.

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Sorgligt nog har omständigheterna kring Khashoggis död gjort just det. De senaste veckornas händelser har riktat strålkastarljuset rakt mot ett hårdnande styre i Saudiarabien – och framför allt mot kronprinsen Mohammed Bin Salmans ökade makt.

Khashoggi var känd som en regimkritisk journalist men han kände också gränserna väl. När jag bad honom om en kommentar efter att Saudariabien blockerat Sveriges utrikesminister Margot Wallström från att tala inför Arabförbundet i Kairo 2015, så sa han att han var missnöjd med Saudiarabiens agerande och därför inte kunde uttala sig. Wallström hade kritiserat att saudisk regimkritiker, Raif Badawi, hade dömts till piskstraff.

Saudisk journalist död

”Jag kan inte säga det jag tycker är rätt” skrev Jamal Khashoggi i ett mejl som jag nu läser igen efter hans död.

Saudi: Mordet var överlagt

Det saudiska kungahuset, som i veckor förnekade att man hade någon som helst kunskap om vad som hänt Khashoggi har senare erkänt att man hela tiden känt till att han är mördad. Nu säger man också att mordet var planerat.

Saudiarabien styrs officiellt av kung Salman, men hans son Mohammed Bin Salman har samlat allt mer makt i sin hand de senaste åren. Igår gav kronprinsen sin första kommentar till mordet. Han lovade att alla som bär någon skuld till Jamal Khashoggis död kommer att straffas. Kronprinsen – MBS kallad – har själv pekats ut som en av de ansvariga bakom dådet.

”Har blod på sina händer”

En rådgivare till Turkiets president Erdogan har sagt att Mohammed Bin Salman ”har blod på sina händer” och även USA:s president har antydit att han bär ansvar. ”Jo, kronprinsen mer eller mindre styr saker och ting där borta vid det här laget. Han styr saker och ting, och om någon skulle vara det så skulle det vara han, sade Donald Trump i en intervju med Wall Street Journal.

Efter mordet på Khashoggis har börsen i Riyadh fallit. Tyskland har stoppat sin vapenexport till Saudiarabien och det har höjts krav på sanktioner mot kungadömet.

Största krisen för Saudiarabien

Detta är den största krisen landet genomgått sedan efterspelet till den 11 september 2001 då det stod klart att en klar majoritet av gärningsmännen bakom terrordåden var saudier.

Samtidigt vill starka krafter nu släta över och gå vidare.

Jag läser mejlet från Jamal Khashoggi där han beklagar att han inte kan ge någon intervju. Medan han levde i kungadömet var Khashoggi precis som alla regimkritiker medveten om var gränserna gick. I sin exil i USA blev han allt mer uttalat kritisk. Enligt sin flickvän kände han en oro när han gick in på det saudiska konsulatet den 2 oktober. Han bad henne slå larm om han inte kom tillbaka. Han visste att rädslans kultur kan korsa landsgränser.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet