Den Nordkoreanska landsbygden 2014 Foto: AP/TT

Analys: ”Nordkoreas ekonomi starkare än många tror – trots sanktionerna”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

De ekonomiska sanktionerna från omvärlden har sannolikt inte haft alls så stor inverkan på Nordkorea som omvärlden vill tro. I alla fall enligt den amerikanska professorn Steve H. Hanke, som är expert på valuta.

Tvärt om så tycks landets ekonomi enligt honom vara ganska stabil.

Ulrika Bergsten

Europakorrespondent

Men det är svårt att hitta ekonomisk data som kan berätta om läget eftersom Nordkorea är extremt slutet. Ett lands ekonomi kan mätas på många sätt. Ofta gör man det genom att studera valutans växelkurs – hur mycket är landets valuta värd i jämförelse med en stor valuta som dollarn eller euron till exempel. I fallet Nordkorea är det dock tveksamt om man ens kan säga att det finns en fri valuta. I alla fall inte en officiell.

Men det finns en aktiv svart marknad där man kan mäta nordkoreanska ”won” mot dollar.

Trump och Kim i Singapore

Det finns också en stor svart marknad för landets vanligaste produkt – ris. Och om man utgår ifrån den svarta marknaden har ekonomin i Nordkorea stadigt förbättrats under Kim Jung-Uns ledning, trots att omvärlden riktat kraftiga sanktioner mot landet.

Pappa Kim lämnade en ekonomi i kris

Ekonomin var i kaos 2011 när den unge Kim Jung-Un tog över efter sin pappa. Men istället för att genomföra en ny valutareform så genomförde han en rad åtgärder som stabiliserade ekonomin.

Utan att bli alltför detaljerad så kan man säga att han och ena sidan försökte knyta valutans värde till dollarn och andra sidan så tillät han den svarta ekonomin att blomstra genom att titta åt andra hållet. 

En strategi som tycks ha fungerat, för sedan 2012 har ekonomin varit stabil om än torftig med våra västerländska mått mätt.

Den nya generationen har räddat ekonomin

Den norska statsvetaren Ulv Hansen pekar på att det är de nordkoreanska så kallade millenials, de unga som överlevde de stora missväxtåren som barn, då hungersnöden dödade upptill tre miljoner nordkoreaner, som har medverkat till att landet utvecklats.

De är uppfinningsrika och har inte samma auktoritetsrespekt som de äldre generationerna. De inspireras av sydkoreansk pop-kultur, och minns inte socialismen innan kriget.

De har utnyttjat den svarta marknadens möjligheter och har därigenom skaffat sig fördelar och positioner som drivit landets utveckling. Hansen jämför situationen i Nordkorea nu med Kina på 80-talet.

Kanske har Kim Jong-Un fler ess i rockärmen än väntat

Amerikanska experter är oroliga över att USA:s president Donald Trump inte vet tillräckligt om Nordkorea för att genomföra framgångsrika förhandlingar.

Men sanningen är att det är mycket få människor med tillräcklig insyn i det slutna landet för att man ska kunna göra realistiska analyser av vilken taktik som är bäst när det kommer till att hantera Nordkorea.

Kanske är Nordkorea i bättre skick än vad omvärlden tror, och kanske har Kim Jung-Un fler ess i rockärmen än väntat.

Oavsett räcker det för Kim Jung-Uns del att bara få träffa USA:s president.

Nordkoreas mål är att USA, som fortfarande ses som den stora fienden, ska ta hem sin militär från Sydkorea. Nästa steg för den nordkoreanske ledaren är ett symboliskt slut på kriget mellan Nord- och Sydkorea som på pappret fortfarande pågår. Och på lång sikt få en återförening av halvön.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Trump och Kim i Singapore

Mer i ämnet