Räddningsarbetare jobbar vid olycksplatsen den 8 januari. Enligt internationella regler är det Iran som leder utredningen av kraschen eftersom katastrofen inträffat på iransk mark. Foto: AFP/TT

Analys: Skulle vara en enorm prestigeförlust för Iran om det stämmer

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

För Iran skulle det vara en enorm prestigeförlust om det visar sig vara sant att man skjutit ned ett passagerarplan med 176 människor ombord. Utredningen kompliceras av de diplomatiska spänningarna mellan Iran och USA. 

Stina Blomgren

Utrikesreporter

Att det ukrainska planet var i gott skick och nyligen genomgått säkerhetskontroll, att besättningen inte sände ut nödsignaler och att en explosion ser ut att inträffa ombord strax innan planet träffar marken. Enligt internationella flygexperter tyder allt detta på att ett fruktansvärt misstag orsakade katastrofen utanför Teheran på onsdagsmorgonen.

USA och Kanada hävdar att Iran bär ansvaret för att det ukrainska Boeing 737-planet störtade, och att planet ska ha träffats av en luftvärnsrobot av misstag. Men chefen för Irans luftfartsmyndighet säger i dag att man med säkerhet vet att flygplanet inte sköts ned av en robot. 

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Iranska företrädare hävdar att uppgifterna om att planet skulle ha skjutits ned av misstag är psykologisk krigföring och propaganda. Istället har kraschen orsakats av tekniska fel, säger man.

Spänningarna är höga

Spänningarna mellan Iran och USA har trappats upp sedan USA dödade toppgeneralen Qassem Suleimani för en vecka sedan. Det ukrainska planet störtade utanför Teheran bara timmar efter att Iran skjutit 23 ballistiska robotar mot amerikanska mål i Irak. Det iranska missilförsvaret befann sig på högsta alert. Man väntade sig någon form av motattack och i iranska medier rapporterades att amerikanska stridsplan hade lyft från en bas i Förenade Arabemiraten.

De svarta lådorna

Iranska utredare har funnit de svarta lådorna men är inte villiga att lämna över dem till USA där flygplanstillverkaren Boeing är baserad. Att USA och Iran saknar diplomatiska förbindelser försvårar samarbetet.

Den iranska luftfartsmyndigheten har tidigare haft ett visst tekniskt samarbete med sin amerikanska motsvarighet i utredningen av flygolyckor. Men efter att USA lämnade det internationella kärnenergiavtalet 2018 har kontakten varit minimal.

USA har bjudits in

Enligt internationella regler är det Iran som leder utredningen eftersom katastrofen inträffat på iransk mark. Iran har bjudit in USA att delta, och USA har utsett en tjänsteman. Iran har även bett Sverige och Kanada att sända experter och säger att man välkomnar deltagare från samtliga länder vars medborgare dödats i kraschen i undersökningen.

Internationella flyghaveriutredningar brukar vara komplicerade. De internationella reglerna som omgärdar dem är inte bindande och kritiseras för att vara tandlösa. 

Utredningen komplicerad

För den iranska regimen skulle det vara en enorm prestigeförlust om det visade sig att man av misstag skjutit ned ett passagerarplan bara timmar efter att man berömt sig av att med stor precision ha träffat amerikanska mål i Irak.

Även om ett stort team av internationella experter inom kort anländer till Teheran så kommer Irans vilja att samarbeta i utredningen att bli avgörande för resultatet. Normalt inleds en undersökning efter en flygkatastrof med en teknisk genomgång av vrakdelarna. Men iranska flygsäkerhetsmyndigheter rapporterade redan i går att planets delar var ”insamlade och förda till en säker plats”. Samtidigt cirkulerar bilder på sociala medier som sägs visa att platsen där planet störtade har grävts upp av bulldozrar.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Mer i ämnet