President Steinmeier och förbundskansler Merkel. Foto: TT

Angela Merkels svåraste nederlag – presidenten har bollen

Publicerad
ANALYS ·

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel har misslyckats att bilda regering, snart två månader efter valet. Tyskland har hamnat i en regeringskris där alla alternativ är dåliga.

Ingrid Thörnqvist

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Angela Merkels omvittnade skicklighet som förhandlare och medlare räckte inte till. Trots intensiva försök att få ihop de tre partierna, kollapsade förhandlingarna natten till måndagen när det liberala partiet FDP beslöt sig för att hoppa av samtalen. Nu ligger frågan hos presidenten, Frank-Walter Steinmeier.

Bråttom

Han kan avgöra den fortsatta vägen framåt. Nu är det bråttom. Europas mäktigaste land står utan regering, även om den gamla regeringen fungerar som expeditionsministär tills en ny tillträder.

Det troliga scenariot är att Steinmeier kommer att göra nya försök med Merkel som regeringsbildare, trots att hon försvagats. Hon leder det största partiet även om CDU backade nästan 9 procentenheter i valet. De misslyckade samtalen om en Jamaica-koalition är ett svidande nederlag för henne.

Namnet Jamaica kommer från partifärgerna hos de inblandade parterna och har blivit ett väl använt begrepp i Tyskland.

Alla alternativ dåliga

Alla alternativ för en lösning är dåliga. En ny så kallad stor koalition med Merkels kristdemokrater och systerpartiet CSU och Socialdemokraterna är inte trolig. Socialdemokraterna, SPD, gjorde ett uselt val och har kategoriskt sagt nej till fortsatt regerande.

Alternativet minoritetsregering är något som inte finns i tysk tradition. I Sverige har tio av de tretton senaste regeringarna varit minoritetsregeringar. I Tyskland har man för det mesta haft två-partikoalitioner men i årets val räckte inte antalet röster. Och SPD valde att gå i opposition.

AFD i förbundsdagen

Sex partier kom in i förbundsdagen, vilket var två fler än vid förra valet. Det liberala partiet FDP gjorde comeback och det högernationalistiska partiet Alternativ för Tyskland, AFD, gjorde debut i parlamentet med 12,6 procent av rösterna. Ingen av de andra partierna kan tänka sig att samarbeta med AFD.

Ett nyval skulle kunna öka stödet för AFD, något som Merkels CDU och de övriga partierna är rädda för. De havererade Jamaica-samtalen förmodas spä på missnöjet med den politiska eliten.

Ta sitt ansvar

President Steinmeier har manat partierna att ta sitt ansvar och komma fram till en gemensam plattform för Jamaica-koalitionen. Han kan möjligen försöka få dem att återgå till förhandlingsbordet igen, eftersom alla andra lösningar är sämre.

Frank-Walter Steinmeier är en av Tysklands mest erfarna politiker och diplomater. Efter åtta år som utrikesminister i Merkels regeringar är han medveten om det akuta läget.

Frågan är hur han tänker lösa knuten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Valet i Tyskland 2017

Mer i ämnet