Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så har Wagnergruppen blivit en maktfaktor i Centralafrikanska republiken. Foto: Johan Ripås/SVT

Så har Wagnergruppen blivit en maktfaktor i Centralafrikanska republiken

Uppdaterad
Publicerad

Från Sudan i öst till Mali i Västafrika. Ryska paramilitära Wagnergruppen sprider sig till fler länder i Afrika söder om Sahara. Experter fruktar att ett Wagnerbälte skapas över kontinenten.

– Genom Wagner har Ryssland försökt sprida sitt inflytande i Afrika. Jag tror resultatet har förvånat många, säger Pauline Bax på International crisis group till New York Times.

2017 beslutade FN att tillåta ryska instruktörer i Centralafrikanska Republiken. Få anade då att dörren öppandes åt Wagner. När SVT besöker huvudstaden Bangui syns Wagners män överallt – beväpnade, med ansikten täckta av scarfar och i bilar utan nummerplåtar.

– Vi älskar Wagner. De har gett oss fred, säger president Touadéras talesperson Fidèle Gouandjika.

Få tvivlar på gruppens effektivitet vad gäller bekämpning av rebeller i Centralafrikanska Republiken, åtminstone inte i det korta perspektivet. När huvudstaden Bangui hotades 2021 var Wagner nyckeln till att skydda regeringen.

Rika naturresurser lockar

Wagner går in i instabila länder och som Väst vänt ryggen till på grund av militärkupper. Länder med rika naturresurser lockar.

2018 tecknade ledaren Jevgenij Prigozjins företag Meroe Gold gruvavtal i Sudan med efterlyste ledaren Omar al-Bashir vid makten.

Samma år etablerade sig Wagner i Centralafrikanska Republiken och tog över gruvor under våldsamma former. 2019 slogs man mot jihadister i Cabo Delgado i Moçambique, men fick dra sig tillbaka. Det är gruppens största nederlag i Afrika. 2021 gjorde Wagner entré i Mali, som upplevt sin andra militärkupp på under ett år.

Nu går rykten om vita legosoldater i konflikttyngda östra Kongo-Kinshasa, det talas Wagneravtal med Kameruns Atlanthamn och Ghana säger att Wagner synts i militärkuppens Burkina Faso.

Rapporter om övegrepp

Wagner må vara effektiva på sina håll, men det kommer flera rapporter om övergrepp. Och att stödja militärdiktaturer är en riskfylld och kortsiktig strategi.

I sociala medier-kampanjer pumpas rysk antivästpropaganda ut i de afrikanska länderna.

Missnöjet kring Frankrikes koloniala förflutna och landets fortsatta närvaro är utbrett. De sista franska trupperna lämnade Centralafrikanska Republiken 2022.

– Västmakterna gör ingen nytta och vill bara hålla oss fattiga. Wagner får jobbet gjort, säger Fidèle Gouandjika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.