Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Wendick: ”Nu är pokerspelet igång”

Boris Johnson vill ha nyval i december

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vill ha nyval den 12 december. Han planerar att lägga fram förslaget till parlamentet på måndag. Men oppositionsledaren Jeremy Corbyn är osäker på om de kommer säga ja eller nej.

Boris Johnson menar att ett nyval är det enda sättet att bryta dödläget kring brexit. Johnson säger att det brittiska parlamentet måste gå med på nyval för att få igenom brexit.

– Jag tror att för att få till brexit så måste man vara resonlig med parlamentet. Man måste säga att om de verkligen vill ha mer tid, så kan det få det, men då måste det gå med på nyval den 12 december, säger han, rapporterar Reuters.

Storbritanniens nästa planerade val är inte förrän 2022 och för att få till ett nyval måste Johnson vinna en omröstning i parlamentet. Han har försökt vid två tidigare tillfällen – och förlorat.

Johnson bad motvilligt EU om en förlängning av förhandlingstiden om brexit – som enligt honom ”kan pågå en väldigt lång tid” – sedan parlamentet sagt nej till hans föreslagna tidsplan.

”Pokerspelet är igång”

Christoffer Wendick, SVT:s Europakorrespondent, säger att Boris Johnsons besked om nyval är ett sätt att syna oppositionens bluff.

– Det här betyder att pokerspelet är igång. Oppositionen, Labourpartiet, har tidigare sagt att de är beredda att låta landet gå till nyval, efter att man säkrat en förlängning av brexit, och i morgon kommer förmodligen ett sådant besked från EU.

Men huruvida Labourpartiet verkligen vill ha ett val eller inte är osäkert.

– Det är många som tror att de inte alls vill ha det, att det bara är en bluff. För de går inte bra i opinionsmätningarna för Labour, men det gör det för Johnsons parti, säger Christoffer Wendick.

”Kommer hitta på en ursäkt”

För att ett nyval ska utlysas krävs det att det är två tredjedelar av parlamentet som stödjer förslaget.

– Och just nu ser det inte ut som att så många är beredda att stödja ett nyval. Många tror inte heller att Labour kommer att nappa på förslaget, de kommer att hitta på en annan ursäkt för att inte rösta för ett nyval.

Ett nyval måste dock inte vara enda utvägen för att få igenom ett brexitavtal i parlamentet.

– Men Johnson vill pressa oppositionen med att hota med ett nyval, säger Christoffer Wendick.

Johnson försöker sätta press på oppositionen genom att hota med nyval, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick. Foto: TT

Labour osäker på nyval

Labours ledare Jeremy Corbyn meddelade senare under torsdagen att han inte vet om partiet kommer att rösta ja eller nej till Boris Johnsons utspel om nyval i parlamentet.

Han säger att partiet inte vill ha nyval förrän ett avtalslöst brexit inte längre är ett alternativ. Det är samma besked som getts vid de två tidigare försöken om nyval som Johnson har försökt få till.

– Ta bort möjligheten för en avtalslös brexit, sedan kan vi prata om nyval, säger Corbyn till Sky news.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brexit

Mer i ämnet