Tränaren Mohammed Dehimi, en före detta polis, håller ett ständigt öga och öra öppet på om ungdomarna förändras och håller speciell koll på de som slutar lyssna på musik och slutar umgås med de andra. Foto: Ronald Verhoevnen/SVT

Boxning som medel mot radikalisering i Parisförorten Melun

Uppdaterad
Publicerad

Det snart gått ett år nu sedan attentaten i Paris. Totalt dödades 130 människor och 100-tals skadades i terrordåden som blev en väckarklocka i Frankrike, ett land där många unga människor med utländskt påbrå lever i ett parallellsamhälle i utsatta förorter. SVT Nyheter åkte till Melun, söder om Paris, där en före detta polis samlat hundra av förortens unga i en boxningsklubb.

– Det är min familj som ser till att jag håller mig på den rätta vägen. Min familj och boxningen, säger Hassan Al Mohammed, i en paus under träningen på boxningsklubben i Melun.

Melun, strax söder om Paris, är en typisk fransk förort och det är i fängelserna och i förorter som denna som jihadisterna rekryteras. Här är utanförskapet stort.

Terrordåden i Paris

”En och en är de som lammungar”

Den franska regeringen beräknar att det finns ungefär 2.000 unga i Frankrike med band till irakiska eller syriska terrorgrupper.

– Alla är inte onda. I alla städer finns det ett par, tre ledare, men resten är följare. En och en är de lammungar, säger Kemal Altinpinar, världstvåa i boxning i sin viktklass, som tränar tillsammans med de andra på klubben.

Elitboxare som förebilder

I lokalen har de yngre nybörjarna börjat träna färdigt, men Hassan och Kemal, båda elitboxare på hög nivå fortsätter, att träna ett tag till under övervakning av Mohammed Dehimi. Tanken är att elitboxarna ska vara förbilder för de unga.

– Vi försöker visa dem den rätta vägen genom våra titlar. Att en person från Melun är världstvåa är motiverande för de unga, så på så sätt försöker vi sporra och uppmuntra dem, säger Kemal Altinpinar.

Ett vakande öga

Tränaren Mohammed Dehimi, en före detta polis, har ömsom skällt och ömsom berömt de yngre boxarna och sedan ställt upp dem på led tackat av dem var och en för deras insats under kvällen, och skickat hem dem.

Med ett ständigt öga och öra öppet på om de förändras och håller han speciell koll på de som slutar lyssna på musik och slutar umgås med de andra.

”Mitt jobb är att prata med dem”

Han iakttar deras kroppsspråk, om de slutar röra sina vänner, om de rakar sig annorlunda.

– Märker jag något sådant är det mitt jobb att omedelbart försöka prata med dem och försöka förstå vad de går igenom.

En god ”pappa”

Mohammed betonar också att han är tydlig med vad han väntar sig av dem. Att de är artiga, kommer i tid och alltid gör sitt bästa.

– De vuxna är inte auktoriteter i de här unga männens liv, säger Mohammed.

– Det är den rollen jag måste spela. Jag måste vara en god pappa och förebild och samtidigt sysselsätta dem med något som gör att de skaffar sig en annan identitet än bråkstake, lägger han till och vinkar samtidigt in en annan grupp ungdomar i lokalen för nästa pass boxningsträning.

Se ett längre reportage från boxningsklubben ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet