Donald Trumps kandidat till ny domare i USA:s högsta domstol, Brett Kavanaugh. Foto: Jim Bourg/TT/Reuters

Brett Kavanaugh ångrar delar av vittnesmålet: ”Några saker som jag inte skulle ha sagt”

Uppdaterad
Publicerad

Brett Kavanaugh, som är nominerad till att bli USA:s högsta domstols nye domare, skriver i Wall Street Journal att han bitvis kan ha varit för känslosam under sitt vittnesmål i senaten. Samtidigt framhåller Kavanaugh att han är en ”oberoende, opartisk domare”.

Kavanaughs vittnesmål ”avspeglade min överväldigande frustration över att bli falskt anklagad”, skriver han.

”Jag var väldigt känslomässig förra torsdagen, mer än jag någonsin tidigare varit. Jag kan ha varit för känslomässig. Jag vet att jag hade en skarp ton, och jag sade några saker som jag inte skulle ha sagt.”

Omstridde domarkandidaten Brett Kavanaugh

Vidare i sin text i Wall Street Journal skriver HD-domarkandidaten att han ”hoppas att alla kan förstå att jag var där som en son, make och far”.

Medvid för Trump-Kavanaugh

Kavanaugh anklagas för sexuella övergrepp. En omröstning i senaten om hans utnämning till domare i Högsta domstolen väntas de närmaste dagarna.

Inför omröstningen ser nu Kavanaugh-Trump-sidan ut att ha fått viss medvind. De som hoppas på att den kontroversielle domaren ska lyckas bli invald gläds sannolikt åt de reaktioner som kommit på den FBI-rapport om Kavanaughs påstådda sexuella övergrepp.

Under torsdagen släpptes rapporten och två tidigare osäkra senatorer har nu annonserat att de tänker rösta för att Brett Kavanaughs väljs till ny HD-domare.

Tidigare har inställningen i frågan varit oklar hos totalt fem senatorer, tre republikaner och två demokrater.

Vita huset har tagit del av FBI-rapporten. Där är man nu ”helt övertygad” om att domarkandidaten kommer att godkännas, skriver biträdande pressekreterare Raj Shah på Twitter, rapporterar TT.

Tidigare HD-domare har ändrat sig

Av rakt motsatt uppfattning är dock den numera pensionerade domaren i Högsta domstolen, John Paul Stevens. Han anser inte att Kavanaugh bör godkännas av senaten, rapporterar The Palm Beach Post.

Stevens ansåg inledningsvis att Kavanaugh var kvalificerad men uppger att ”hans framträdande vid förhören gjorde att jag ändrade åsikt”.

Fakta: Kavanaugh och Högsta domstolen  (TT)

President Donald Trumps kandidat till posten som näste HD-domare, 53-årige Brett Kavanaugh, beskrivs som en mycket konservativ ämbetsman. Han är traditionalist, det vill säga för en bokstavstrogen tolkning av USA:s grundlag från 1789.

Kavanaugh har bland annat arbetat i Vita huset under republikanen George W Bush samt för den särskilde åklagaren Ken Starr som utredde den demokratiske presidenten Bill Clinton för fastighetshärvan Whitewater och dennes affär med praktikanten Monica Lewinsky. Hans senaste post är som domare vid en appellationsdomstol i District of Columbia.

Kavanaugh är tänkt att ersätta Anthony Kennedy, som länge har varit den mittendomare som avgjort när domstolen stått och vägt i känsliga frågor. Kennedy ansågs i grunden vara konservativ, men röstade ofta liberalt i frågor som rörde medborgerliga fri- och rättigheter.

När man talar om HD:s medlemmar som konservativa eller liberala menar man främst i synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhållanden får spela in, vilket har stor betydelse när frågor om exempelvis hbtq-rättigheter eller religionsfrihet ska avgöras.

Källa: Supremecourt.gov

[TT]

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omstridde domarkandidaten Brett Kavanaugh

Mer i ämnet