Storbritanniens antiterrorpolischef Neil Basu. Foto: TT

Brittisk polis hittade nervgift i ett av offrens hem

Uppdaterad
Publicerad

En liten flaska med nervgiftet Novitjok har hittats hemma hos mannen som förgiftades i Amesbury. Mannen vårdas fortfarande på sjukhus.

Den brittiska polisen meddelar att flaskan troligen är källan till förgiftningsfallen i Amesbury i England. Både mannen och hans partner, en kvinna i 40-årsåldern, drabbades av nervgiftet.

Kvinnan avled till följd av skadorna från giftet. Mannens tillstånd har gradvis förbättrats och han har kunnat höras av polisen.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Polisen undersöker nu var flaskan har kommit ifrån och varför den fanns i mannens hem. Tester kommer att utföras för att se om innehållet i flaskan kommer ifrån samma giftsats som den som drabbade den före detta spionen Sergej Skripal och hans dotter i mars, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Theresa May beskyller Ryssland

Mer än hundra brittiska poliser har deltagit i letandet efter giftkällan i och omkring Amesbury och Salisbury, där förgiftningarna ägt rum.

– Det här är en tydlig och positiv utveckling. Men det finns inga garantier för att det inte finns någon substans kvar och avspärrningarna kommer att vara kvar en tid framöver, säger Neil Basu, chef för Storbritanniens antiterrorpolis, i en kommentar till AFP.

Efter förgiftningsfallet på Sergej Skripal lade Storbritanniens premiärminister Theresa May skulden på Rysslands regering, en anklagelse som Ryssland förnekat.  

Fakta: Förgiftningsfallen i Storbritannien

I mars förgiftades den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter Julia Skripal av Novitjok i Salisbury.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. 2010 lämnades han ut till Storbritannien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA.

Senare, den sista juni, utsattes en man och en kvinna för giftet i staden Amesbury, inte långt från Salisbury. Kvinnan avled och mannen fick livshotande skador. Mannen har dock gradvis blivit bättre och hans tillstånd betecknas inte längre som kritiskt.

Storbritannien – som inte har presenterat bevis för sina påståenden – anklagar Ryssland för att ligga bakom förgiftningarna. Ryssland nekar till inblandning.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet