Polisen vaktar utanför huset där paret blev förgiftade. Foto: Niklas Hallén/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Paret utsattes för samma nervgift som i mordförsöket på Skripals

Publicerad

Tester på det brittiska försvarets laboratorium visar att det är högst sannolikt att det brittiska paret blev smittat av samma behållare till nervgasen novitjok som användes mot den ryske ex-spionen Sergej Skripal, rapporterar nyhetsbyrån AP.
Nu letar polisen febrilt efter behållaren som nervgiftet förvarades i.

Nervgiftet novitjok som orsakade en 44-årig kvinnas död och gjorde hennes make svårt sjuk i Amesbury i Storbritannien har undersökts på ett av försvarets laboratorium.

Testerna visar att paret förmodligen utsattes för samma sats av nervgasen som användes vid mordförsöket på den ryske ex-spionen i mars tidigare i år, enligt nyhetsbyrån AP.

Går i parets fotspår

I den pågående mordutredningen misstänker polisen att paret via sina händer kom i kontakt med den förvaringsbehållare till giftet som var avsedd för Skripals. Chefen för landets antiterroristenhet säger att det högst sannolikt är samma nervgasbehållare som förgiftade den ryske ex-spionen och hans dotter, skriver The Guardian. Själva behållaren har dock inte påträffats, uppger AP.

Nu har mer än 100 poliser beordrats att gå i parets fotspår tiden före deras insjuknade i ett försök att finna den behållare man tror är en flaska eller ampul. Sökoperationen uppskattas i bästa fall ta flera veckor.

Anklagelserna provocerar Ryssland

Storbritannien har tidigare beskyllt Ryssland för att ligga bakom nervgasattacken i Salisbury – Moskva har i sin tur tillbakavisat all inblandning. Under måndagen lät också den ryska ambassaden meddela att Ryssland ser anklagelserna som en provokation mot landet i brist på ryskt deltagande i utredningen, skriver nyhetsbyrån Reuters.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet