I journalisten Michael Wolffs bok ”Fire and Fury: Inside the White House” hävdar Bannon att både Trumps son, Donald Trump Jr, och svärson, Jared Kushner, utreds för pengatvätt i Ryssland. Foto: TT

Analys: Brytningen mellan Bannon och Trump – en katastrof för partiet

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Knappt hade det nya året 2018 inletts då en politisk bomb slår ner i USA. Journalisten Michael Wolffs bok innehåller sensationella uppgifter. Mest besvärande för Trump är uppgiften om att hans son påstås vara skyldig till pengatvätt i Ryssland. Om det stämmer kryper anklagelsen om landsförräderi in i Trumps närmaste krets. Boken är också en katastrof för republikanska partiet.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Uppgiften om rysk pengatvätt kommer från Steve Bannon, den chefsstrateg som Trump sparkade för ett halvår sedan. I journalisten Michael Wolffs bok ”Fire and Fury: Inside the White House” hävdar Bannon att både Trumps son, Donald Trump Jr, och svärson, Jared Kushner, utreds för pengatvätt i Ryssland.

”Därmed är brytningen total”

Åklagare Robert Mueller bedriver sedan i somras en utredning där anklagelserna att Trumpadministrationen haft alltför nära kontakter med Ryssland är ett av spåren. Exakt vad misstankarna går ut på har hittills inte varit offentligt känt. I boken säger Bannon att Donald Trump Junior kommer att ”knäckas som ett ägg” i Muellers utredning.

Donald Trump slår tillbaka på det sätt som blivit hans signum. Han förolämpar den person han nyligen kallade ”nära vän” genom att säga att när Bannon förlorade sitt jobb i Vita Huset så förlorade han ”inte bara sitt jobb utan sitt förstånd”.

Därmed är brytningen total mellan den person som varit Trumps chefsideolog, rådgivare i Vita Huset och som enligt många var avgörande för att Trump skulle vinna valet. Steve Bannon har återgått till sitt arbete som chefredaktör för den högerextrema nyhetssajten Breitbart. Även om Bannon diplomatiskt svarat att han fortfarande tycker att Trump är en stor president så förekommer också uppgifter om hur den väl påläste Bannon uttryckt sitt förakt för hur okunnig president Trump är.

”Vita Huset är redan på krigsstigen”

I boken tonar bilden fram av en affärsman som aldrig på allvar trodde att han skulle vinna presidentposten och hur hans fru Melania Trump var förtvivlad över att han vann. De bilder av total iskyla mellan makarna som blev viral när Trump svors in beror enligt källor i boken på att makarna haft ett uppslitande gräl den dagen. Trump ska också enligt Wolffs bok ha varit rasande över att alla kändisar han bjudit in för att närvara tackat nej.

Men ännu har ingen kunnat skaffa sig en överblick över den kritik som uttrycks i boken.

Den utkommer den 8 januari och hittills är det bara ett fåtal medier som fått läsa utdrag ur den. I USA har den slagit ner som en bomb bland alla som försöker förstå Trumps oförutsägbara ledarskap. Den 21 januari är det ett år sen Trump svors in som president. Det är första gången en erfaren politisk journalist skrivit ett så omfattande verk om landets kontroversielle president, baserat på ett unikt källmaterial. Vita Huset är redan på krigsstigen och har sagt att boken är full av falska uppgifter.

”Kastar ljus över flera beslut som mystifierat omvärlden”

Historien om hur boken kom till är lika uppseendeväckande som innehållet. Michael Wolff uppger att han haft fri tillgång till västra flygeln i Vita Huset och i princip kunnat sitta på en soffa och i lugn och ro intervjua 200 nyckelpersoner kring Trump. Kaos tycks råda i Vita Huset eftersom ingen har gett Wolff vare sig tillstånd eller förbjudit honom att befinna sig i maktens innersta kretsar.

Enligt Wolff har heller inte de intervjuade ställt några som helst villkor för sin medverkan i boken, det vittnar om bristande rutiner och erfarenhet hos Trumps administration. Washington är den politiska kontrollens högborg.

Boken kastar ljus över flera beslut som mystifierat omvärlden, till exempel att han anställde sin dotter Ivanka och hennes man Jared Kuschner som rådgivare. Enligt källor ska dottern och hennes make haft som en överenskommelse när de tog jobben om att Ivanka Trump skulle kunna matchas fram som USA:s första kvinnliga president.

”Bannon har starkt inflytande inom partiets högerfalang”

Brytningen mellan Steve Bannon och Donald Trump är en katastrof för det republikanska partiet. Donald Trump har försökt distansera sig från Bannon genom att säga att han dels inte har något att göra med hans presidentskap, heller inte har kontakt med Trumps väljarbas.

Men det är inte sant. Bannon har starkt inflytande inom partiets högerfalang och inför de stundande mellanårsvalen kommer republikanska partiet behöva uppvisa en enad front när de ska slåss för att behålla sin majoritet i senaten och representanthuset. Brytningen med Bannon kommer att försvåra den kampen.

”En president kan tvingas avgå på grund av bristande mental förmåga”

Hos demokraterna och en del republikaner pågår alltmer högljudda spekulationer om Trumps mentala hälsa. En av Trumps senaste tweets, med en freudianskt intressant formulering att hans (kärnvapen) knapp är större än Nordkoreas Kim Jong-Uns, har redan väckt stor oro. Inte på grund av hotet, utan snarare på grund av den barnsliga formuleringen.

Tidningen Politico avslöjar i dag att en republikansk och fem demokratiska senatorer i december bjöd in en av landets främsta professorer i psykiatri för att höra hennes bedömning huruvida Trump står på randen till psykiskt sammanbrott.

I så fall skulle 25:e tillägget till USA:s konstitution aktiveras, där en president kan tvingas avgå på grund av bristande mental förmåga. Psykiatrikerns bedömning var att hon ser allt fler tecken på att presidenten lider av stress och blir alltmer oberäknelig. Därmed frångår hon den regel som hittills rått, att som läkare inte ställa psykisk diagnos på en person som syns i offentligheten.

När nyheten om överläggningen mellan senatorer på Capitol Hill och psykatrikern blev känd så svarade Vita Huset med att det är Nordkoreas ledare som har psykiska problem, inte USA:s.

”Bara Mueller kan nu fria, eller fälla”

2018 inleds med ett fullskaligt politiskt krig.

”Vi får hoppas på det bästa men förbereda oss på det värsta”, som The Guardian sammanfattar de senaste turbulenta dagarna i Washington DC.

Alla väntar nu på att åklagare Muellers utredning ska bli klar och om Bannons anklagelser visar sig stämma. Bara Mueller kan nu fria, eller fälla president Trump och hans närmaste.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.