Cambridge Analyticas tillförordnade vd avgår – men blir kvar inom bolaget

Uppdaterad
Publicerad

Cambridge Analyticas tillförordnade vd avgår, men blir kvar inom företaget på en för honom nygammal post. Beskedet kom under onsdagen, samtidigt som Facebook-vd:n Mark Zuckerberg frågades ut i USA:s kongress efter den skandal som skakat de båda företagen under våren.

Under onsdagen meddelade Cambridge Analytica att bolagets tillförordnade vd, Alexander Tayler, lämnar sin post. Han fortsätter dock inom företaget, nu som chef för data på bolaget där han ska ”fokusera på de olika tekniska utredningar” som just nu pågår.

”Vi vill tacka Dr. Tayler för sin tjänstgöring i vad som har varit en utmanande tid för företaget” skiver Cambridge Analytica i ett uttalande.

Cambridge Analytica och Facebook

Under våren 2018 avslöjades att företaget tillförskansat sig information om cirka 87 miljoner Facebook-användare, i många fall utan användarnas vetskap. Företaget har anklagats av en före detta anställd för att ha använt informationen för att hjälpa Donald Trump i valet 2016.

Skröt om Trump-kampanjen

I samband med att högt uppsatta chefer vid Cambridge Analytica gick ut och bekräftade att man spelat en avgörande roll för Donald Trumps seger i presidentvalet stängdes den ordinarie verkställande direktören, Alexander Nix, av.

I en smygfilmad videoupptagning skröt Nix om hur företaget ”skötte hela den digitala kampanjen och tv-kampanjen”.

Detta är Cambridge Analytica

Dataanalysföretaget grundades 2013 som ett dotterbolag till företaget SCL. Cambridge Analytica säger sig kunna ”förändra publikens beteende” genom att kombinera datainhämtning och beteendevetenskap.

”Vi hittar dina väljare och sätter dem i rörelse”, skriver företaget på sin hemsida.

Mellan 2014 och 2016 var högerpopulisten Steve Bannon vice vd för Cambridge Analytica. Bannon blev senare chef för Donald Trumps presidentvalskampanj och presidentens chefsstrateg, innan han fick sparken från Vita huset i augusti 2017.  

Cambridge Analytica grundades med en investering på 15 miljoner dollar från den konservativa amerikanska miljardären Robert Mercer, enligt the Guardian. Mercer var en av Donald Trump största donatorer och har även investerat mycket pengar i den amerikanska högersajten Breitbart News.

Källor: Cambridge Analytica och the Guardian

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cambridge Analytica och Facebook

Mer i ämnet