Ställ dina frågor om kriget mellan Israel och Hamas, attackerna 7 oktober och situationen i Gaza. Foto: TT, SVT

Samir Abu Eid svarade på frågor om kriget i Gaza – läs chatten här

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid svarade på läsarfrågor om kriget i Gaza. Läs chatten i efterhand här.

Sex månader har gått sedan Hamas attack mot Israel 7 oktober och starten på kriget i Gaza. Över 1 100 personer dödades och fler än 200 togs som gisslan, enligt israeliska myndigheter.

I de efterföljande israeliska offensiverna i Gaza har över 33 000 personer dödats, enligt det Hamasstyrda hälsodepartementet i Gaza.

På plats från Jerusalem besvarade SVT:s Mellanösternkorrespondent Samir Abu Eid på läsarfrågor om kriget i Gaza.

Läs chatten med Samir Abu Eid

Tack för alla frågor. Tyvärr hinner jag inte svara på fler. Ikväll rapporterar jag mer i Rapport och Agenda.

Jocke A • Hej!
Kommer det någonsin bli fred och stabilt i Mellanöstern?

Just nu ser det oerhört mörkt ut, nästan becksvart skulle jag säga.

Anders • Tjena Samir, Undrar vad är israelernas syn på det som pågår i Gaza? Är de PRO eller tycker de att folkmordet är oproportionerligt?

Tack

En majoritet av israelerna stödjer kriget i Gaza. De vill ha hem gisslan och står bakom regeringens mål att försöka krossa Hamas.

I israeliska medier rapporteras inte så mycket om all död, förödelse och lidande i Gaza, så många israeler vet inte vilken mänsklig katastrof det är i Gazaremsan.

Hanna Namrata • Tror du att en ny vapenvila är sannolik inom en snar framtid eller hur ser positionerna ut mellan Israel och Hamas?

De står fortfarande långt ifrån varandra - och kriget har nästan hamnat i ett dödläge. Israel vill få hem sin gisslan och kan tänka sig ett tillfälligt eldupphör. Hamas vill ha en permanent vapenvila.

Ali • Kommer de bli krig mellan Israel och Iran

Det finns en stor oro här i Mellanöstern för krig mellan Israel och Iran. Men bedömare tror fortfarande att det inte är så sannolikt. Fast spänningarna ökar nästan dag för dag. Den första april dödades flera högt uppsatta ledare inom den iranska revolutionsgardet i en attack i Syrien, som Israel troligtvis ligger bakom. Nu håller många andan för hur Iran ska svara.

Ahmet • När ska kriget sluta?

Det finns bedömare som tror att kriget kan pågå hela det här året, kanske ännu längre. Och även när kriget är över kan det komma att råda kaos i Gaza under flera år framöver.

Sara • Ser du någon chans för vapenvila och en fredlig lösning? Eller har det gått för långt i konflikten att det bara är våld som återstår?

Israel och Hamas har med hjälp av medlare (Egypten, Qatar, USA) förhandlat i flera månader - utan att lyckas nå en överenskommelse. Jag såg för en liten stund sedan att nu finns förhoppningar om en tillfällig humanitär paus under den muslimska högtiden Eid al fitr som inleds på tisdag eller onsdag, efter Ramadan.

Lisbeth • Med tanke på den förstörelsen och förlusten av liv i Gaza - vilken framtid har befolkningen där nu? Finns det några klara tecken på att det ingår i Israels plan att ta över Gaza för egen del?

Bland palestinierna i Gaza finns en enorm desperation och hopplöshet. De vill framför allt att kriget ska ta slut. Det kan dröja länge innan kriget är över - och att bygga upp Gaza igen kan ta årtionden.

Mohammad • Varför vill Hamas inte släppa gisslan?

För Hamas är gisslan deras livförsäkring. Hamas själva säger att de kan tänka sig att släppa gisslan mot en permanent vapenvila. Israel avfärdar kravet på permanent vapenvila just nu, eftersom det skulle innebära att Hamas blir kvar i Gaza.

Ylan • Kan det vara så att av de påstådda 33000 döda i Gaza så är en stor del Hamas-medlemmar? Kanske rentav mer än hälften?

Den israeliska militären IDF säger att de dödat 12 000 Hamas-medlemmar sedan kriget började.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet