Våra utsända i Libanon träffar flyktingar från Östra Ghouta. Foto: SVT/Johny Karam

De nås av dödsbeskeden i Ghouta

Uppdaterad
Publicerad

Fatima håller upp sin telefon. Gång på gång ekar signalerna men hon når inte fram.

– Jag försöker ta reda på vad som händer dem. Om de lever eller är döda. Men det finns ingen täckning och jag får inget svar, säger hon.

Jag träffar Fatima i ett flyktingläger söder om Beirut. Precis som många flyktingar från östra Ghouta bor hon i tält i Syriens grannland Libanon och försöker desperat nå sin familj i det belägrade området.

Den av Ryssland utlysta vapenvilan i östra Ghouta har inte respekterats. Vapenvilan skulle gälla fem timmar varje dag sedan i tisdags. Men luftangreppen har fortsatt. Under onsdagen utbröt nya strider mellan rebeller och regimstyrkor i utkanten av östra Ghouta.

Syrienkriget

Det var i lördags som FN antog en resolution om en 30 dagar lång vapenvila i Syrien. Någon dag senare kom Ryssland med en egen variant, fem timmar långa ”humanitära pauser”, Men ingetdera har kunnat genomföras. Ingen hjälp har kunnat komma in i området och inga civila har evakuerats.

Ryska och syriska nyhetsbyråer har lagt skulden på jihadistiska rebellgrupper inne i Ghouta och säger att de skjutit mot en evakueringsväg. Rebellerna förnekar detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet