Vladimir Putin har gett order om dagliga vapenvilor Foto: TT

Putin beordrar ”humanitär paus” i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Rysslands president Vladimir Putin har gett order om en daglig humanitär vapenvila i östra Ghouta i Syrien. Syftet är att öppna en korridor för att låta civila lämna den rebellkontrollerade enklaven.

Ryska försvarsministern Sergej Sjojgu säger att president Vladimir Putin har gett order om dagliga vapenvilor i den av rebeller belägrade östra Ghouta, utanför Damaskus.

I ett uttalande säger Sergej Sjojgu att eldupphör kommer att råda mellan klockan 09.00 på morgonen och klockan 14.00 på eftermiddagen varje dag, med start på tisdagen. Enligt Reuters har försvarsministern också talat om att öppna en humanitär korridor så att civila i området kan evakueras. När det ska ske kommer att meddelas senare. 

Syrienkriget

FN: Östra Ghouta ”slakteri”

Östra Ghouta har attackerats intensivt av syriska regeringen i veckor. Enligt FN:s människorättschef Zeid Ra'ad Al Hussein är delar av Syrien, tillsammans med områden i länder som Burma och Jemen, enorma ”slakterier”.

Över 500 civila har dödats i luftangrepp mot östra Ghouta sedan den 18 februari, uppger oppositionella Syriska människorättsobservatoriet, SOHR. Bland de döda finns över 130 barn. Enligt lokala aktivister har åtminstone tio människor dödats på måndagen. 

I söndags röstade FN för ett 30-dagar långt eldupphör. I vapenvilan undantas operationer mot terrorister – vilket regimen och dess allierade hänvisar till när de fortsätter att bomba.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet