En kvinna med texten ”Vi bryr oss” på ryggen, som en tydlig referens till presidentfrun Melania Trumps jacka som hon bar då hon besökte mexikanska gränsen häromdagen. Foto: Joe Raedle/AFP/TT, Nicholas Kamm/AFP/TT

Delstater stämmer Vita huset för familjesplittring

Uppdaterad
Publicerad

USA:s starkt kritiserade splittring av migrantfamiljer har nu fått juridiska konsekvenser. Flera av landets delstater stämmer nu Trump-administrationen för brott mot asylrätten, rapporterar AP

Sjutton delstater – däribland Washington, New York och Kalifornien – stämmer nu president Trumps administration i ett försök att tvinga amerikanska myndigheter att återförena familjerna.

De senaste veckorna har omkring 2 300 barn skilts från sina föräldrar i ett försök att stoppa den illegala migrationen från Centralamerika till USA över den mexikansk/amerikanska gränsen. Förfarandet har väckt stark kritik, inte minst sedan bilder och filmer på förtvivlade småbarn som skriker efter sina föräldrar kablats ut över världen.

USA:s migrationspolitik

Flera kovändningar

Efter att ha bytt åsikt i frågan flera gånger skrev Trump förra veckan under en tvingande presidentorder för att stoppa ytterligare separationer. Men enligt de sjutton delstaterna innebär denna omsvängning inte att de familjer som redan splittrats kan återförenas.

Enligt stämningsansökan har de mexikanska migranterna förnekats sin rätt att söka asyl och få sin sak prövad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s migrationspolitik

Mer i ämnet