Enligt Washington Post har Elisabeth Warren tillsatt en sonderingskommitté som ska undersöka om hennes kandidatur kan ha potential. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Elizabeth Warren går in i kampen om presidentposten

Uppdaterad
Publicerad

Den demokratiske senatorn Elisabeth Warren har tagit ytterligare ett steg mot att kandidera i presidentvalet 2020. Hon blir därmed den första namnkunniga demokraten att öppet sikta på ämbetet.

Senatorn i den amerikanska delstaten Massachusetts, den 69-åriga demokraten Elizabeth Warren, förbereder sig för att ställa upp i presidentvalet i USA 2020. Det rapporterar flera amerikanska medier.

Warren blir därmed det första mer profilerade demokraten som öppet meddelar sin avsikt att sikta på presidentämbetet. Det sker i ett videoklipp som mejlades ut till hennes anhängare på måndagen.

”Den amerikanska medelklassen är under attack”, säger Warren i det fyra minuter och 30 sekunder långa klippet.

”Hur hamnade vi här? Miljardärer och storföretag ville ha mer av tårtan. Och de knöt politiker till sig för att få en större bit”, fortsätter Warren i videon.

Utvärdera sina chanser

Enligt Washington Post har Elisabeth Warren tillsatt en sonderingskommitté som ska undersöka om hennes kandidatur kan ha potential. Det kan innebära opinionsundersökningar, resor eller telefonsamtal för att se om hon har någon chans mot den sittande presidenten Donald Trump.

Warren fick i höstas kritik för sitt beslut att med DNA försöka bevisa att hon är ättling till den amerikanska ursprungsbefolkningen. President Trump har i hånfulla ordalag kallat henne ”Pocahontas” samtidigt som minoritetsgrupper rasat mot att hon försöker definiera etnicitet med ett gentest.

Vem som slutligen blir Demokraternas kandidat i presidentvalet är fortfarande en helt öppen fråga. Fler öppna kandidaturer väntas komma de närmaste dagarna. Bland den namn som dyker upp i spekulationerna finns förre vicepresidenten Joe Biden och tidigare borgmästaren i New York Michael Bloomberg.

 • Elizabeth Warren är en amerikansk politiker och jurist. Hon tillhör Demokraterna och har representerat Massachusetts i den amerikanska senaten sedan 2013.
 • Warren föddes 1949 i Oklahoma. Efter en examen i logopedi, och några års arbete som speciallärare, tog hon 1976 en juridikexamen vid Rutgers University i New Jersey.
 • Hon inledde därefter en akademisk karriär inom juridik, och har varit verksam vid flera universitet, bland andra Harvard. Hon är expert på konkurslag.
 • 2011 sökte Warren den demokratiska nomineringen till den senatsplats som tidigare länge hållits av Ted Kennedy. Hon vann närmare 96 procent av rösterna vid partikonventet.
 • I valet 2012 besegrade hon sin republikanske motståndare Robert Brown, som liksom Warren kampanjade som en medelklassens förkämpe. När hon tillträdde sin post i januari 2013 blev hon den första kvinnan att representera Massachusetts i den amerikanska senaten.

Källa: Encyclopaedia Britannica (TT)

Ett antal personer förekommer i spekulationerna om vilka som ska ställa upp i kampen om att få bli Demokraternas kandidat i presidentvalet 2020.

Här är några av dem som har nämnts:

 • Elizabeth Warren, 69 år. Akademisk examen inom juridik, har suttit i senaten för Massachusetts sedan 2013. Var politisk sakkunnig under Barack Obamas tid i Vita huset.
 • Joe Biden, 76 år. Han har trots sin ålder varit en av de hetaste kandidaterna. Han var Barack Obamas vicepresident. Han har sagt att han ska bestämma sig i början av 2019 om han ställer upp i valet 2020.
 • Kamala Harris, 54 år, senator från Kalifornien med jamaicanskt och indiskt påbrå.
 • Cory Booker, 49 år. Senator från New Jersey, tidigare borgmästare i Newark.
 • Beto O'Rourke 46 år. Sitter i representanthuset för Texas. Förlorade senatsvalet i november mot Ted Cruz, men fick stor uppmärksamhet i medierna under kampanjen.
 • Michael Bloomberg, 76 år. Förmögen affärsman och tidigare borgmästare i New York som relativt nyligen registrerat sig som demokrat, vilket har tolkats som att han har presidentambitioner.
 • Kirsten Gillibrand, 52 år. Senator från New York, efterträdde Hillary Clinton på senatorsposten 2008.
 • Bernie Sanders, 77 år. Senator för Vermont som förlorade kandidaturen mot Hillary Clinton 2016.

Sammanställning: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Demokraternas primärval

Mer i ämnet