Beto O´Rourke är den presidentkandidat som Demokraterna söker med efter ljus och lykta – en Obama 2.0, skriver Erika Bjerström. Foto: TT

ANALYS: Demokraterna hoppas att han är Obama 2.0

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Demokrater har något drömskt i blicken och hoppas att han är Obama 2.0. Det konservativa Texas kan vara på väg mot en politisk sensation. Det politiska stjärnskottet, demokraten Beto O´Rourke, har otippat lyckats utmana den republikanske senatorn Ted Cruz. På rekordtid har O´Rourke byggt en gräsrotsrörelse med latinoväljare och unga.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Pressrummet var fyllt till bristningsgränsen, medier från hela USA hade kommit för att bevaka slutdebatten. På kort tid har hela USA fångats av den energiske demokraten som korsat den väldiga delstaten och besökt varenda valdistrikt i Texas, en bedrift ingen politiker lyckats med.

Väljarna dras till en politiker med säker etisk kompass, som vägrar ta emot bidrag från intresseorganisationer. Via insamlingar på nätet har han ändå fått ihop landets största kampanjkassa inför mellanårsvalet, 38 miljoner dollar, och det med hjälp av små bidrag från privatpersoner. 

Drivs av idealism

Beto O´Rourke går till val med löften att stoppa muren mot Mexiko, allmän sjukvårdsförsäkring, beskatta oljebolagen, få ner CO2 utsläppen och få president Donald Trump ställd inför riksrätt.  Jämförelserna med Barack Obama är inte långt borta, bägge tämligen okända politiker som plötsligt hamnar i det politiska rampljuset och som drivs av idealism och med budskapet att USA måste enas, att politiker måste börja lyssna på varandra med respekt igen.

Rekordmånga Texasbor tänker rösta

Delstaten Texas har landets lägsta valdeltagande. Spänningen har därför stegrats ytterligare när det blev offentligt att rekordmånga Texasbor – 15,8 miljoner – registrerat sig för att rösta i årets mellanårsval. Den stora frågan är vem av kandidaterna som kommer att vinna på detta?

Ted Cruz driver en konventionell republikansk kampanj, där hans budskap är att ekonomin går strålande, att han ska sänka skatterna och att ingenting nu får äventyra jobb och tillväxt i Texas. Han vill förbjuda abort och är klimatförnekare. Han anklagar O´Rourke för att ha en ”extrem” agenda som är tillväxtfientlig och som kommer att resultera i öppna gränser, okontrollerad invandring och att den lönsamma oljeindustrin drabbas av tunga miljöskatter.

Ligger bättre till i mätningar online

Men det är en nästan övermänsklig utmaning för en demokrat att vinna över en republikansk senator i Texas. Inte på decennier har en demokrat vunnit ett delstatsomfattande val. Efter att ha legat jämsides i opinionmätningarna har Cruz dragit ifrån, allmänt sett har det politiska dramat med domaren Kavanaugh gynnat republikaner, eftersom väljare vill markera sitt missnöje mot att domaren, i deras tycke, blev vanhedrad i öppna utskottsförhör.

Men opinionsmätningar kan vara opålitliga, och enligt O´Rourkes kampanjchefer ligger han bättre till i de mätningar där väljare svarar online, och Cruz leder där människor svarat i sina fasta telefoner.  Just unga och latinoväljare saknar i högre utsträckning fasta telefoner medan äldre, vita medborgare har fasta telefonlinjer.

Ryktas om att han vill bli president

Hur det än går på valdagen den sjätte november så är spekulationerna i full gång.

Det faktum att Beto O´Rourke satsat så stort på att resa runt i Texas och fått ihop en så stor kampanjkassa har satt fart på ryktena att han har siktet inställt på att bli demokraternas presidentkandidat 2020. Själv bedyrar han att han kommer sitta sex år om han ersätter Ted Cruz som senator. 

Även om Beto O´Rourke förlorar senatorsstriden har han visat att han är en politiker som kan locka nyckelgrupper som unga väljare och väljare med spanska rötter till valurnorna. Det är exakt en sådan presidentkandidat som demokraterna letar efter med ljus och lykta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Mellanårsval i USA 2018

Mer i ämnet