Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Denis Semakula jobbar för svenska Läkarmissionen i Sudan. Under intervjun med SVT hörs en explosion i närheten av hans hus: ”Jag hör skottlossning hela tiden” berättar han. Foto: SVT

Läkarmissionen: ”Hör hur stridsflygplan flyger över staden”

Uppdaterad
Publicerad

Striderna mellan armén och paramilitära RSF fortsätter i Sudan. I huvudstaden Karthoum vågar Läkarmissionens Denis Semakula knappt titta ut genom sina fönster.

– Det är mycket skottlossning just nu. Man kan höra hur de skjuter med artilleri och hur stridsflygplan flyger över staden, säger han.

Sedan i lördags har våldsamma strider pågått i Sudan mellan regeringsstyrkor och den paramilitära gruppen RSF som försöker ta makten. Denis Semakula från Uganda är chef för Läkarmissionens humanitära arbete i landet, när SVT når honom är han i sitt hem i Karthoum.

Han berättar han inte gått ut sedan striderna började och att han lever på de förråd som han har bunkrat upp. Från gatorna hörs det regelbundet skott och explosioner.

Oroligheter i Sudan

– Situationen utvecklas så snabbt att det är svårt att veta vad som kommer hända. De strider med tunga vapen och det är svårt att få en uppfattning om vad som händer, säger Denis Semakula.

Kommer stanna kvar

Trots det har han och Läkarmissionen ingen tanke på att lämna landet. Semakula uppskattar att runt hälften av landets befolkning kommer vara i behov av humanitär hjälp då den redan bristande tillgången på mat, vatten och elektricitet förvärras av striderna.

– Vi vill stanna här och hjälpa människorna här i Sudan. Vårt uppdrag är att hjälpa människorna i Sudan att leva bra liv. Om vi lämnar kommer människorna få det värre.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås om situationen i Sudan. Foto: SVT/EPA/SAMIULLAH POPAL/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Sudan

Mer i ämnet