Den azeriske journalisten Ejnulla Fatullajevs sajt Haqqin är ursprunget till den artikel som påstår att Sverige vägrar bekämpa coronaviruset och som fått stor spridning i den ryskpråkiga världen. Foto: Skärmdump Youtube

Analys: Azeriske journalisten bakom felaktiga bilden av Sveriges coronahantering

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Den desinformerande artikeln om Sveriges hantering av coronaviruset spreds av en nyhetssajt i Azerbajdzjan och fick ett enormt genomslag i hela den ryskspråkiga världen. Upphovsmakaren är en journalist som gått från att vara Amnestys samvetsfånge till att bli en propagandist åt diktaturen som förtryckte honom.

Elin Jönsson

Utrikesreporter

Den 17 mars plingade det till på min Facebook-sida. En vän och kollega i Uzbekistan hade delat en artikel med mig som bar rubriken ”Sverige vägrar slåss mot coronaviruset. Det här viruset skadar inte människor”. Är detta sant, undrade min vän.

Uppsjö av faktafel

Citatet i rubriken påstods komma från svenska forskare. Vidare följde en uppsjö av faktafel om Sveriges (icke)hantering av coronakrisen. I artikeln citeras också grovt felaktigt den svensk-polska triatleten Joanna Soltysiak.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Det dröjde inte länge förrän andra ryskspråkiga vänner började skicka mig samma artikel, eller kopior på den från andra källor. Några dagar senare gick försvarsminister Peter Hultqvist ut och varnade för att främmande makter spred information om Sveriges hantering av coronaviruset.

Artikeln publicerades först av Haqqin, en sajt som uppger sig vara en informationskanal för den oberoende organisationen ”För mänskliga rättigheter”.  Den fick enorm spridning. Bara på Facebook hade den på 280 000 interaktioner, vilket gör den till en av de mest delade artiklarna om Sverige någonsin i ryskspråkiga medier.

Bakom sajten står Ejnulla Fatullajev, en azerisk journalist, vars biografi skulle fungera utmärkt för en roman. 

Politisk kovändning

En gång i tiden var han medredaktör till två stora oppositionella tidningar i Azerbajdzjan och en känd demokratikämpe, men ogillad av regimen. 2007 dömdes Fatullajev till fängelse för ärekränkning och terrorism. Många internationella organisationer slogs för att få honom frisläppt. Amnesty International klassade honom som en samvetsfånge och han fick motta ett prestigefullt yttrandefrihetspris från UNESCO. 

2011 benådades Ejnulla Fatullajev av Azerbajdzjans president Ilham Alijev. När han kom ut i friheten hade han gjort en politisk kovändning. Den nya, regimtrogna inställningen och hyllningarna till presidenten, känd för ständiga kränkningar av mänskliga rättigheter, fick Amnesty och många andra människorättsorganisationer att ta avstånd från Fatullajev.

Själv påstod han att han hade börjat se klart under fängelsetiden och gick nu till hård attack mot västvärldens demokratier i sin nya publicistiska skapelse, Haqqin. 

Beställningsverk från Ryssland

Paret Arif och Leila Yunus är oppositionella människorättsaktivister från Azerbajdzjan som numera är bosatta i Nederländerna. I sin bok ”Från det sovjetiska lägret till Azerbajdzjans fängelse” (2018) beskriver de Ejnulla Fatullajev som en av Azerbajdzjans mest skandalomsusade och provokativa journalister.

Enligt paret skapades Haqqin av chefen för landets säkerhetstjänst, Madat Gulijev, men styrs idag av presidentadministrationen. Artiklarna om väst är i praktiken beställningsverk från Ryssland, menar Yunus och hänvisar till att skribenterna bakom dessa alltid bär ryska namn, medan övriga artiklar är skrivna av azerier. 

Smutskasta EU

Journalisten Joshua Kucera har intervjuat ett tjugotal politiker, journalister och diplomater om Fatullajev och hans sajt Haqqin. Liksom paret Yunus beskriver han hur ingen i den azeriska eliten vill förknippas med Fatullajev, på grund av dennes dåliga rykte. Samtidigt är Haqqin välläst i Azerbajdzjan, eftersom Fatullajev har god insyn i makten och därmed bra koll på de senaste politiska intrigerna och landets relationer till omvärlden.   

Den felaktiga och hårt vinklade artikeln, om att Sverige avstår kampen mot coronaviruset, skulle kunna tolkas som en reaktion på kritik av något slag från Sverige gentemot regimen i Azerbajdzjan, eller Ryssland. På senare tid har Haqqins främsta narrativ varit att smutskasta EU.

Tystnad råder

Efter upprepade försök att få kontakt med Ejnulla Fatullajev per mail och facebook råder fortfarande tystnad. Diskussionen om Sveriges hantering av coronakrisen fortsätter dock, och på frågan från alla mina ryskspråkiga vänner, som undrar om Sverige verkligen avstår kampen mot coronaviruset, fick svaret bli en rad mer faktakontrollerade texter i ämnet. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronautbrottet – SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet