Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se var Ryssland ryckt fram i nordöstra Ukraina senaste tiden och hör Johan Norberg, militäranalytiker FOI analysera läget. Foto: SVT

Kriget i Ukraina

Ukraina beställer 100 pansarfordon från Polen

Ukraina har beställt 100 bepansrade trupptransportfordon av typen Rosomak som tillverkas i Polen på licens från Finland, meddelar Polens premiärminister enligt AFP.

– Jag kommer med en order som lades i går av premiärminister Denys Sjmyhal på 100 Rosomak som kommer att tillverkas här, säger Mateusz Morawiecki under ett besök på fabriken i  staden Siemianowice Slaskie.

Ordern kommer att finansieras genom medel som Polen har fått från EU och pengar som Ukraina fått från USA, enligt premiärministern. Han uppgav inte vad kontraktet är värt i pengar.

(TT)

Överblick

Ukraina: 500 000 ryska förluster hittills

Ukraina har dagligen sedan invasionen inleddes 2022 uppgett hur stora de ryska förlusterna varit det senaste dygnet. Den totala siffran, där stupade, skadade och försvunna ingår, har nu passerat en halv miljon.

Hur stor andel respektive kategori står för avslöjas inte. Siffran har inte verifierats av oberoende aktörer. Experter har varnat för att den kan vara överdriven.

Zelenskyj uppgav redan i februari att Rysslands förluster passerat 500 000 och att 180 000 soldater dödats. Liknande siffror lades fram av USA-källor i augusti.

Ryska Mediazona och BBC har kunnat bekräfta att 54 000 ryssar stupat, men säger att det verkliga antalet troligen är högre.

Ryssland: Flera offer efter attacker mot Belgorod

Minst tre personer har dött och åtminstone 10 skadats i ett flertal ukrainska drönarattacker mot Belgorodregionen på fredagen, uppger regionens ryske guvernör enligt statliga ryska medier.

Enligt honom ska 15 inkommande föremål ha skjutits ner över regionen under dagen.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Bilderna visar attacken mot varuhuset i Charkiv

Ukrainas riksåklagare har publicerat två videoklipp som visar ögonblicket då varuhuset i Charkiv träffades. I skrivande stund har åtminstone 40 skadats och minst fyra personer dött, enligt ukrainska myndigheter.

Läs mer om händelsen här.

Guvernör: Ytterligare attack mot centrala Charkiv

Ytterligare en rysk projektil ska ha slagit ner i centrala Charkiv på lördagskvällen, uppger regionens guvernör Oleh Syniehubov på Telegram.

Enligt honom ska minst 14 personer ha skadats.

Bilder i sociala medier visar kraftiga skador på huset och omfattande rasmassor på gatan utanför.

Bilder från platsen visar stor förödelse. Foto: Oleh Syniehubov
Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

"Slogs till marken av explosionen"

Dmytro Syrodenko, anställd på det träffade varuhuset i Charkiv, berättar för Reuters att han och hans kollegor täcktes av rasmassor och tvingades kravla sig ut ur den brinnande byggnaden.

Läs mer om händelsen här.

Hör honom berätta i klippet ovan.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Attack mot Charkiv - många offer

Charkivs borgmästare skriver på Telegram att ett varuhus träffats av ryska robotar och att en stor brand brutit ut. Hundratals personer ska ha befunnit sig i byggnaden, enligt ukrainska myndigheter.

Minst fyra personer ska ha dödats och åtminstone 40 skadats, enligt räddningstjänsten. Siffran kan komma att uppdateras.

- Attacken mot Charkiv är ytterligare ett exempel på rysk galenskap. Det går inte att kalla det något annat. Bara galningar som Putin är kapabla att döda och terrorisera människor på detta hemska sättet, säger president Zelenskyj på Telegram.

Ryssland har inte kommenterat.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ukraina: Anfallen vid Pokrovsk har ökat markant

Ukrainas generalstab skriver på Telegram att ryssarnas aktiviteter i Pokrovskriktningen, väster om Avdijivka, ökat trefaldigt den senaste tiden. Striderna där beskrivs som de mest intensiva på hela fronten.

"Försvarsstyrkorna håller modigt tillbaka attackerna och svarar på invasionsstyrkornas försök att avancera", skriver de.

I april lyckades ryssarna bryta igenom de ukrainska linjerna i närheten av den lilla orten Otjeretyne. Byn ligger på vägen mot staden Pokrovsk som vid sidan av Tjasiv Jar pekats ut som ett möjligt huvudmål för Ryssland vid en sommaroffensiv.

Se hur det ryska genombrottet gick till i videon ovan.

Markerad händelse

Stoltenberg vill att Ukraina ska få slå till i Ryssland

Natochefen Jens Stoltenberg säger i en intervju med The Economist att han vill att Ukraina ska få större frihet att använda västs vapen.

– Vi måste komma ihåg vad det här är. Det här är ett aggressionskrig. Ukraina har rätt att försvara sig. Och det inkluderar att attackera mål på ryskt territorium, säger han.

Hittills har vapenleveranserna till Ukraina haft begränsningen att de inte får användas för att attackera militära mål i Ryssland. Men nu säger Jens Stoltenberg att tiden är kommen för allierade att överväga att lyfta restriktionen. Han står samtidigt fast vid att Nato inte kommer gå in med soldater i kriget. (TT)

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Unga ukrainska gamers bidrar i drönarkriget

Nödlösningen när ukrainska soldater klagar på bristen på vapen och ammunition är drönare. Och i drönarkriget bidrar en yngre generation – som växt upp med tv-spel.
Se hur ukrainarna Andrlj och Kara jobbar i videon ovan.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Forskaren: Det krävs för fredssamtal

Både Ryssland och Ukraina har sagt att konflikten lär sluta med förhandlingar. Men de står långt ifrån varandra i synen på vad som krävs för att sådana ska inledas.

– Parterna har ställt diametralt olika krav på vilka villkor som måste vara uppfyllda, säger Isak Svensson, professor i freds- och konfliktvetenskap.

Läs artikeln här.