Direkt

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Frågan är hur många av den modernaste typen av robotar Ryssland har, och tragiskt sätt så kommer vi nog få se hur många de har, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi. Foto: SVT / Maxar technologies

Kriget i Ukraina

Tyskland godkänner leverans av 178 stridsvagnar

Tyska regeringens säkerhetsråd godkänner leverans av 178 stycken Leopard 1 stridsvagnar till Ukraina, rapporterar Spiegel.

Tysklands försvarsminister Boris Pistorius bekräftade att Tyskland ska leverera över 100 stridsvagnar av typen Leopard 1A5 till Ukraina. Leveransen sker i samarbete med Danmark och Nederländerna.

Förra veckan beviljade Tysklands regering exportlicens för Leopard 1 stridsvagnar till Ukraina, utan att då kommunicera ytterligare detaljer.

Tyskland har tidigare beslutat att exportera 14 stycken av den nyare versionen stridsvagn, Leopard 2, till Ukraina.

Leopard 1 väger omkring 40 ton och började användas på 1960-talet. Den är föregångare till den 20 ton tyngre modellen Leopard 2.

Tyska Leopard 1 stridsvagnar. Arkivbild TT
Tyska Leopard 1 stridsvagnar. Arkivbild TT

Överblick

Här är avgörande händelserna under första året av den fullskaliga invasionen av Ukraina - månad för månad.

Se vilka områden i Ukraina som Ryssland har kontroll över just nu, till vilka länder det Ukrainska folket flyr – och ytterligare kartor som ger kontext till kriget i artikeln nedan:

Ukraina hävdar att rysk missiltransport har exploderat

Ukrainas försvarsdepartement uppger att en järnvägstransport av ryska missiler har exploderat i staden Dzjankoj på den annekterade Krimhalvön, rapporterar Reuters.

Missilerna ska ha varit avsedda för den ryska flottan i Svarta havet.

Ihor Ivin, som utsetts till chef för administrationen i Dzjankoj av Ryssland, har sagt att staden attackerats med drönare och att en man skadats, skriver den statskontrollerade ryska nyhetsbyrån Tass.

Enligt Ivin ska ett hus, en skola och en matbutik ha börjat brinna, och elnätet tagit skada.

Xi Jinping i Moskva – viktigt möte för Putin

Kinas president Xi Jinping inledde under måndagen sitt tre dagar långa besök i Moskva för att träffa Vladimir Putin.

Enligt Martin Kragh, östeuropaforskare vid Utrikespolitiska institutet, har mötet ingen omedelbar betydelse för kriget i Ukraina, men är politiskt viktigt för Putin.

- Putin är isolerad från väst. Det här är ett sätt att visa upp att Ryssland har en viktig allierad, säger han i måndagens Aktuellt.

Enligt Kragh har Ryssland och Kina ett mer och mer ojämlikt förhållande.

- Nu är det många som ser att Kina är militärt och ekonomiskt överlägset Ryssland. På sikt diskuterar man om det till och med kan vara ett hot, säger han i programmet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Zelenskyj tackar USA efter nytt stödpaket

På måndagen offentliggjorde USA ett nytt stödpaket till Ukraina värt 350 miljoner dollar, motsvarande drygt 3,6 miljarder kronor, innehållande bland annat pansarvärn, raketartillerisystem och granater.

Nu tackar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj för hjälpen.

"Tack presidenten och det amerikanska folket för det nya stödpaketet", skriver han på Twitter.

"Vi uppskattar USA:s stöd för Ukrainas kamp mot Rysslands aggression".

Markerad händelse

USA riktar kritik mot Xi Jinpings Rysslandsbesök

Kinas president Xi Jingping befinner sig i Moskva för att träffa Vladimir Putin. Nu får besöket kritik från USA:s utrikesminister Anthony Blinken, rapporterar CNN.

Han anser att det visar på Kinas avsikt att ge "diplomatiskt skydd" till Putin, som fick en arresteringsorder utfärdad mot sig förra veckan av Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag.

- Att president Xi reser till Ryssland bara dagar efter att ICC utfärdat en arresteringsorder mot Putin tyder på att Kina inte känner någon skyldighet att hålla Kreml ansvarigt för grymheterna de utfört i Ukraina, säger Blinken.

USA:s utrikesminister Anthony Blinken. Foto: Kevin Dietsch/AFP/TT

Kinas president Xi Jinping och Rysslands dito Vladimir Putin träffades i Moskva på måndagen.

Under samtalet uttryckte Putin att han välkomnar Xi Jinpings fredsförslag, som han lade fram i februari, skriver The Guardian.

I en fredsplan på 12 punkter skrev Kina att förhandling och dialog är den enda möjliga lösningen.

- Du vet att vi alltid är redo att förhandla, och vi kommer att diskutera de här frågorna, inklusive ert förslag, sa Putin på mötet.

Xi Jinping och Vladimir Putin möts i Moskva. Foto: Sergeij Karpuchin/AP/TT

Ryssland hotar att avsluta spannmålsavtalet

Det omtvistade spannmålsavtalet, som tillåter säker export av spannmål från ukrainska hamnar vid Svarta havet, går ut den 17 maj.

Nu hotar det ryska utrikesdepartementet med att man inte tänker förlänga avtalet om väst inte skrotar en del av sanktionerna som riktats mot Ryssland, rapporterar Sky News.

Det ursprungliga avtalet löpte ut i lördags, men förlängdes då i ytterligare 60 dagar.

Flera svältdrabbade länder i östra Afrika får upp emot 90 procent av sitt spannmål från Ukraina.

Rysk kollaboratör misstänks ha sprängts i sin bil 

Nya bilder i ukrainska och ryska sociala medier visar en brinnande bil i den rysskontrollerade staden Nova Kachovka i Chersonregionen.

Det var i fredags som kollaboratören Sergei Moskalenko ska ha färdats i bilen tillsammans med sin fru och dotter när den sprängdes. Moskalenko ska ha omkommit direkt på plats och det är ännu oklart vem som står bakom dådet.

Före kriget ägde han ett säkerhetsföretag och strax efter den ryska invasionen började han samarbeta med ockupations-makten. Moskalenko var chef över ett häkte och anklagas för att ha medverkat till att kidnappa och tortera ukrainare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

EU överens om nytt stödpaket till Ukraina

EU:s utrikes- och försvarsministrar har kommit överens om ett nytt stödpaket till Ukraina, rapporterar Reuters och AFP.

Stödpaketet uppges vara värt drygt 22 miljarder kronor.

AFP skriver att länderna har enats om att både ta från sina egna vapenlager samt genomföra gemensamma upphandlingar av artillerigranater till Ukraina.

EU ska leverera en miljon artillerigranater till fronten inom det närmsta året. I ett Twitterinlägg beskriver FN:s utrikeschef Josep Borell det som "ett historiskt beslut".

Även USA har offentliggjort ett nytt stödpaket till Ukraina värt 350 miljoner dollar, motsvarande drygt 3,6 miljarder kronor, rapporterar CNN.

Stödpaketet innehåller bland annat ammunition, flodbåtar och pansarvärn.

Ukrainska staden befaras samma öde som Bachmut

Ryssland närmar sig målet att ta över staden Adviivka i norra Donetsk, skriver CNN. Ukrainska försvaret uppger att staden "snart kan bli en andra Bachmut".

- Fienden försöker konstant att omringa staden Adviivka. Jag håller med mina brittiska kollegor att staden snart kommer att bli en andra Bachmut - det är sant, säger Oleksij Dmytrashkivskyj, talesperson för ukrainska försvaret till ukrainsk tv på måndagen.

Å andra sidan säger han att Ryssland "offrat en hel del" och att de "använder sina sista reserver".

- De senaste dagarna har fienden förlorat tre kompanier. Samtliga attacker är av samma typ. Fienden attackerar från samma position, väldigt förutsägbart. Därför lyckas våra soldater att försvara vid fronten.

I nuläget är det runt 2 000 civila personer kvar i Adviivka, enligt ukrainska myndigheter. En del barn har evakuerats och under de senaste tre veckorna uppges 150 människor ha lämnat staden.

En ukrainsk polis gömmer sig framför en brinnande byggnad.
Ryssland attackerade staden Avdviivka i fredags. Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Ryssland utreder brott mot ICC

En brottsutredning har öppnats i Ryssland mot de åklagare och domare på ICC som ligger bakom beslutet att gripa president Putin. Det skriver Reuters.

Den kommitté som fått uppdraget från ryskt håll anser inte att det finns skäl till att hålla Putin straffrättsligt ansvarig för krigsbrotten i Ukraina.

Senaste om: Kriget i Ukraina