Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Var behöver drönaren träffa för att orsaka maximal skada? Se vad som skiljer de effektiva och ineffektiva attackerna åt i klippet. Foto: Ryska katastrofhanteringsmyndigheten/Reuters/Henrik Sköld

Kriget i Ukraina

En ukrainsk soldat styr en drönare i Bachmut under onsdagen.

Foto: Libkos/AP

Överblick

Putin återupprepar varning: "Kan skicka vapen"

På det årliga ekonomiska forumet i S:t Petersburg i Ryssland återupprepade Vladimir Putin den tidigare varningen att landet kan komma att skicka vapen till västs "motståndare", rapporterar AP.

Men som tidigare utelämnat valde han återigen att inte namnge vilka vapnen skulle kunna skickas till.

– Det kan vara stater eller till och med juridiska personer som utsätts för vissa påtryckningar, inklusive militära, från de länder som skickar vapen till Ukraina och uppmanar att använda dem mot oss, sa han.

Han betonade också att Ryssland inte gör det för närvarande.

Biden ber om ursäkt för försenade stödpaketet

USA:s president Joe Biden och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj möttes under fredagen på ett möte i Paris. Där bad Biden om ursäkt för kongressens förseningar med att godkänna det senaste amerikanska stödpaketet, rapporterar Reuters.

– Jag ber om ursäkt för dessa veckor av oklarheter om vad som skulle hända med finansieringen, sa Biden.

– Några av våra mycket konservativa medlemmar, höll upp det. Men vi fick det gjort till slut.

Samtidigt utlovade han ytterligare 225 miljoner dollar, motsvarande drygt 2,3 miljarder kronor, i stöd till Ukraina.

Markerad händelse

Klart: Ukraina uppfyller kraven för förhandlingar

Ukraina och Moldavien uppfyller nu kriterierna för att påbörja formella förhandlingar om medlemskap i EU. Det har EU-kommissionen meddelat EU:s medlemsländer, rapporterar Euronews.

Ukraina har gjort mycket för att bekämpa korruption och skydda rättigheterna för sina nationella minoriteter, bekräftar en talesperson för kommissionen.

Enligt källor till Euronews ska dock Ungerns regeringen försöka hindra samtalen från att börja, då de har farhågor kring att Ukraina inte är redo.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) säger i samband med en presskonferens att det är "väldigt glädjande" med beskedet att kriterierna uppfyllts, skriver TT.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Rysk generalöverste misstänkt för dammkollaps

Ukrainas säkerhetstjänst pekar ut den ryske generalöversten Oleg Makarevitj som ansvarig för dammkollapsen i Cherson förra sommaren.

I ett inlägg på Telegram hävdar Ukrainas säkerhetstjänst att de samlat in bevis som visar att Makarevitj gav order om att spränga kraftverksdammen Nova Kachovka natten till den 6 juni.

Ryssland har tidigare påstått att Ukraina ligger bakom skadorna på dammen.

Enligt en expert som SVT pratat med kan den fullständiga kollapsen enbart ha orsakats av en explosion.

Se drönarfilmen som visar hur vattenmassor forsade över den förstörda dammen i Ukraina.

Markerad händelse

Källor: Samtal om ukrainskt medlemskap nära

EU-kommissionen ska inom kort rekommendera att EU inleder formella förhandlingar om Ukrainas och Moldaviens medlemskap i unionen, rapporterar Financial Times och hänvisar till källor.

Redan på fredagen väntas kommissionen meddela att Ukraina nu uppfyllt kraven bland annat gällande antikorruptionsåtgärder.

EU hoppas undvika att frågan fastnar genom att inleda förhandlingarna innan Ungern tar över ordförandeskapet den 1 juli. Ungerns premiärminister Viktor Orbán har tidigare motsatt sig ett ukrainskt medlemskap.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Uppgifter: Stödpaket på 225 miljoner dollar

USA ska ge militärt stöd värt 225 miljoner dollar till Ukraina, uppger anonyma källor för nyhetsbyrån AP.

Bland annat rör det sig om krigsmateriel till det USA-tillverkade raketartilleriet Himars.

USA har nyligen meddelat att de gett grönt ljus för Ukraina att använda amerikanska vapen mot mål i Ryssland. Flera länder har kommit med liknande besked efter vädjan från Ukraina, vilket lett till att man från ryskt håll anklagat Nato och väst för att eskalera kriget.

Hör Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under sitt Sverigebesök i förra veckan om varför det är viktigt för Ukraina att inte ha restriktioner för hur de får använda amerikanska stridsflygplan.

Markerad händelse

Barn evakueras i östra Donetskregionen

Barn och deras föräldrar eller förmyndare ska evakueras från östra Donetskregionen i Ukraina, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

”Det här är ett viktigt beslut, utformat främst för att rädda livet på våra barn”, skriver regionens guvernör på Telegram.

”Säkerhetsläget i regionen försämras ständigt, och intensiteten i beskjutningen ökar”.

Han listar flera byar som omfattas av evakueringsbeslutet, bland annat Lypove, Nove och Karpivka.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Han bekämpar korruptionen: "Alla gillar inte det"

Ukrainas regering bedriver en kampanj för att få bukt med korruptionen i landet, något som behövs för att man i framtiden ska ha en chans att bli medlemmar i EU.

Ytterligare reformer utlovades efter en skandal som nyligen skakade försvarsdepartementet, sedan myndigheten köpt in varor åt soldaterna för priser som var högre än rimligt.

SVT Nyheters team på plats i Ukraina har träffat Arsen Zjumadilov som fått i uppdrag att skapa en statlig organisation som framöver ska sköta upphandlingarna åt försvaret.

- Ukraina har gjort väldigt mycket. Men det återstår fortfarande arbete, säger han.

Markerad händelse

Fransk medborgare gripen i Ryssland

En fransk medborgare har gripits i Ryssland misstänkt för att ha samlat information om landets militär, skriver den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Mannen, vars identitet ännu är oklar, påstås ha utfört handlingarna under flera års tid. En video där mannen frihetsberövas på en restaurang har publicerats av ryska myndigheter.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Kaja Kallas: Endast svaghet sporrar Ryssland

Estland är det land som gett mest i stöd till Ukraina i förhållande till dess storlek. Premiärminister Kaja Kallas säger i en intervju med Aktuellt att det är viktigt att inte vara rädd för Ryssland.

- Innebörden av terrorism är att göra en rädd så att man avstår från att ta beslut som man annars fattat. Detta är deras mål, säger hon.

Hon tycker att Europas ledare inte borde tala öppet om vilka åtgärder de utesluter för att stoppa Ryssland från att segra mot Ukraina. Hon är öppen att diskutera alla slags svar och vill se kraftfullare åtgärder från EU:s sida.

- Det enda som sporrar Ryssland är svaghet, inte styrka, säger Kaja Kallas.