Live

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör militäranalytikern Jörgen Elfving om striderna i norra Charkivregionen: ”Har två sannolika syften” Foto: Ryska försvarsministeriet

Kriget i Ukraina

Ukraina: Trupper avancerar vid Bachmut

Ukrainska styrkor avancerar i området kring Bachmut, skriver Ukrainas arméchef Oleksandr Syrsky i ett inlägg på Telegram. Han kommenterar inte uppgifterna från Ryssland om att Ukraina ska ha genomfört en stor motoffensiv i Donetsk under söndagen.

Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin uppger att Ukraina återtagit delar av ett område norr om Bachmut.

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ny mobiliseringslag i Ukraina träder i kraft

Efter över två års krig träder Ukrainas nya mobiliseringslag i dag i kraft med syfte att säkerställa ett tillskott av nya soldater till den ukrainska armén.

Den innebär bland annat att alla män mellan 18 och 60 är skyldiga att uppdatera myndigheterna med information om sig själva. Straffen för att undvika mobilisering skärps och de som undviker mobiliseringen genom att befinna sig utomlands kan få konsulära tjänster och körkort indragna.

En av de mest kritiserade lagförändringarna är att det inte längre finns någon gräns för hur länge soldater kan tjänstgöra i kriget.

Hör mer om den omdiskuterade mobiliseringen i Ukraina i videon ovan.

Kallas: Ryssland använder flyktingar som vapen

Ryssland "känner till vår svaghet" och använder massmigration som ett vapen för att splittra Europa, varnade Estlands premiärminister Kaja Kallas på fredagen, skriver The Guardian.

Enligt Kallas är Rysslands mål att göra det så svårt för människor att bo kvar i Ukraina att de tvingas fly mot väst. Ryssland har tidigare agerat likadant, bland annat under Syrienkriget och konflikter i Afrika, påpekade hon.

– De driver migranter över gränsen, skapar problem för européerna och använder det som ett vapen, eftersom man i enlighet med mänskliga rättigheter måste ta emot dessa människor. Och det är, såklart, vatten på extremhögerns kvarn.

Markerad händelse

Zelenskyj: Luftförsvaret är alltför svagt

Ukraina har bara en fjärdedel av de resurser som skulle behövas för att försvara landets luftrum. Det säger president Volodymyr Zelenskyj i en intervju med nyhetsbyrån AFP.

- I dag har vi 25 procent av det vi behöver för att försvara Ukraina. Då talar jag om luftförsvar, säger presidenten.

Zelenskyj säger också att Ukraina behöver mer än hundra flygplan för att kunna matcha den ryska luftstridsförmågan.

- För att Ryssland inte ska ha luftherravälde skulle vårt flygvapen behöva 120 till 130 moderna flygplan för att kunna försvara luftrummet mot de 300 ryska, säger Zelenskyj.

(TT)

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Experten: Rysslands framsteg ska inte överdrivas

Ryssland närmar sig Charkiv men betydelsen av framryckningen mot den ukrainska staden ska inte överdrivas. Det säger Johan Norberg, militäranalytiker på FOI.

– Det blir väldigt mycket en ”bild” av en rysk framryckning och anfall, men som inte är så stort, säger han.

Rysslands erövringar i Charkivregionen de senaste veckorna är sett till Ukrainas storlek relativt små rent ytmässigt, enligt Norberg.

Se var Ryssland ryckt fram i nordöstra Ukraina den senaste tiden och hör mer av Johan Norbergs analys av läget i klippet ovan.

Ryska källor: Flyglarm och nedsjutna raketer

Flyglarm aktiverades i ryska Belgorodregionen nära Ukrainska gränsen på fredagskvällen. Statliga ryska nyhetsbyrån Ria Novosti skriver på tjänsten Telegram att luftvärnssystem ska ha förstört 14 raketer som man hävdar att Ukraina ska ha avfyrat.

Beskjutningen har inte kommenterats från ukrainskt håll.

Guvernör: Två döda i Charkiv-angrepp

Under torsdagens och fredagens luftanfall mot Charkiv ska 19 personer ha skadats och två ha dött. Det skriver guvernören Oleh Syniehubov på Telegram.

De två döda ska vara män i 45-årsåldern och för fyra av de skadade ska läget vara allvarligt.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Ryssland: Två döda i drönarattacker i Belgorod

Ukraina har under fredagen fortsatt sina attacker på ryskt territorium. Flera vågor av så kallade kamikazedrönare har slagit ner i den ryska staden Belgorod, samt i ett oljeraffinaderi i Tuapse vid Svarta havet.

Den första vågen av drönare ska ha skickats tidigt morgon och attackerna har fortsatt under dagen, rapporterar Reuters.

Minst två personer ska ha dött och ett flertal skadats, enligt ryska myndigheter.

Ukraina har inte kommenterat attackerna i Belgorod, men landets armé meddelar att de under natten till fredag skjutit ner ett 20-tal ryska drönare.

Ny lag: Ukrainska fångar ska kunna bli soldater

Ukrainas president Zelenskyj har skrivit under en lag som tillåter vissa fångar att ta värvning i militären. Det skriver Reuterrs med hänvisning till parlamentets databas.

Från officiellt håll menar man att den nya lagen kan ge upp till 20 000 soldater till den ukrainska armén, som brottas med att få tillräckligt med folk.

Men de som dömts för grövre brott, såsom massmord, våldtäkt eller brott mot rikets säkerhet, kommer inte att kunna få villkorlig frigivning mot att gå med i armén.

Redan krigets första år ska Ryssland ha rekryterat fångar som soldater.

Markerad händelse

Putin: Inga planer på att inta Charkiv

Ryssland har inte några planer på att inta staden Charkiv, säger Putin på en presskonferens under ett besök i Kina.

Samtidigt hävdade han att den ryska offensiven i Charkivregionen går enligt plan och att Ryssland är tvunget till att upprätta en buffertzon i regionen, med tanke på landets egen säkerhet.

- Vad gäller det som händer på Charkivfronten är det deras fel, eftersom de har beskjutit och fortsätter att beskjuta bostadsområden i gränsområdena, sade Putin under pressträffen.

Vladimir Putin under presskonferensen i staden Harbin i Kina. Foto: Mikhail Metzel/AP/TT
Markerad händelse

Ukrainas arméchef: Ryska styrkor utökar området för strid

Ryska styrkor utökade området för aktiv strid med nästan 70 kilometer genom att inleda sin offensiv i Charkivregionen, sade Ukrainas arméchef Oleksandr Syrskyi på fredagen, enligt Reuters.

Syrskyi sa att Ryssland inledde offensiven för att tvinga Ukraina att sätta in ytterligare reservbrigader i strid.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sa tidigare under fredagen att situationen i Charkivområdet har "stabiliserats". Det rapporterar Reuters men hänvisning till RBC-Ukraine.

”I dag har våra försvarsstyrkor stabiliserat ryssarna där de är nu. Den djupaste punkten av deras framryckning är 10 km”, sa
Zelenskyj.