Foto: Skärmdump: Youtube

Protest mot regeringen i populär tv-show

Publicerad

Ord som ”gasmask”, ”diktator” och ”Taksim” var rätt svar i det turkiska lekprogrammet.

Turkiska medier har anklagats för att förtiga de tiotusentals demonstranter som de senaste veckorna gått ut på gatorna i Istanbul i protest mot regeringen.

Men medan många journalister verkar ha duckat frågan hittade Ali Ihsan Varol, programledare för den turkiska tv-showen ”Ordspelet”, ett sätt att inte bara ta upp frågan en gång – utan 70 gånger.

Protester mot Erdogan 2013

I direktsändningen av det populära tv-programmet, som sändes den tredje juni, hade programledaren formulerat frågor så att svaren blev fraser som ”Taksim, ”gasmask”, ”Twitter” och ”diktator”, skriver New York Times.

Tilltaget hyllades omedelbart i sociala medier. Den turkiska sociologen Zeynep Tufekci översatte i sin blogg alla 70 frågor och svar. Några exempel var (fritt översatta):

Fråga 21: ”Att tillsammans protestera mot en händelse”: PROTESTMARSCH

Fråga 32: ”Att som regering begränsa pressfrihet i tidningar, filmer eller böcker” CENSUR

Fråga 54: ”Ett vapen som attackerar ögon, näsa mun och lungor”: PEPPARSPRAY

Dagen efter skrev programledaren på Twitter att han ombetts att inte leda nästa program i direktsändning, som planerat. Istället skulle ett förinspelat inslag visas.

I den turkiska tidningen Hurriyet, ska han på onsdagen ha beskrivit sin situation som ”något komplicerad”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester mot Erdogan 2013

Mer i ämnet