Den ena bråkstaken förs bort. Foto: Mathias Gerdfeldter, SVT.

Dubbel dramatik vid polisräd mot adress i centrala Manchester

Publicerad

En dramatisk husrannsakan skapade oro bland boende i en central del av Manchester under onsdagseftermiddagen, då beväpnad polis stormade en lägenhet. Polisen bekräftar att insatsen hör ihop med attentatsutredningen, men har inte uppgett vad det konkreta syftet var.

Tidigt på onsdagseftermiddagen stormade brittisk polis ett lägenhetskomplex i centrala Manchester, i närheten av tågstationen Piccadilly.

Invånarna i området chockades av beväpnad polis som plötsligt spärrade av kvarteret och tog sig in i byggnaden.

Terrorattack i Manchester
Polis och press vid huset. Foto: Mathias Gerdfeldter, SVT.

Boende i huset hade inte evakuerats i förväg.

– Först var det brandlarmet som gick, men när jag tog mig ner var det polis med automatvapen och inte någon brandkår som väntade, säger en kvinna som bor i byggnaden, och som vill vara anonym.

En del i utredningen kring attentatet

Vittnen på plats säger till SVT Nyheter att de sedan sett både militär och räddningstjänst lämna byggnaden, men det är oklart om någon person har omhändertagits.

Pressen är samlad. Foto: Mathias Gerdfeldter, SVT.

Polisen i Manchester har bekräftat att man genomfört en husrannsakan på adressen och att den gjordes som ett led i den pågående utredningen kring attentatet mot Manchester Arena i måndags.

LÄS MER: ”Bombaren fick troligen hjälp”

Minst 22 personer miste livet i attacken, varav flera barn, då en misstänkt självmordsbombare utlöste en sprängladdning i samband med att publiken var på väg ut från en konsert med den amerikanska popstjärnan Ariana Grande.

LÄS MER: Tidslinje – terrordådet i Manchester

Det är oklart vad som eventuellt fanns i den genomsökta lägenheten, eller vem eller vad som var målet med insatsen.

Tumult efter våldsamt slagsmål

Polisbevakningen vid adressen fortsatte långt in på eftermiddagen, men enbart ordinarie poliskonstaplar syntes då utanför byggnaden.

Ny dramatik uppstod dock plötsligt när två män helt plötsligt våldsamt började slå och sparka mot varandra, på trottoaren på andra sidan av den trånga gatan.

Den ena bråkstaken förs bort. Foto: Mathias Gerdfeldter, SVT.

Tumultet blev ett faktum när polis ryckte in, samtidigt som den samlade internationella presskåren trängde sig fram för att dokumentera händelsen. Polis lyckades så småningom skingra de två männen. En fördes genast bort i en polisbil, medan den andra förhördes på plats innan även han fördes bort.

Den andra mannen förhörs av polis. Foto: Mathias Gerdfeldter, SVT.

Det är oklart om någon av dem fick några svårare skador.

”Den ena kanske hade stått på den andras fot”

– De bara stod här, och helt plötsligt började de slåss våldsamt. De hade först stått och svurit åt varandra, förklarar Daulah Nakimbugwe, som bor i nästa kvarter men som hade råkat stå bredvid de två männen när tumultet började.

– Jag tror att det kanske var så att den ena hade stått på den andras fot?

LÄS MER: Bombmannen beskrivs som stillsam av grannarna

I det spända läge som rådde utanför byggnaden var förvirringen stor bland alla på plats. Hade bråket något med utredningen kring attentatet att göra? Eller var det bara ett slumpmässigt slagsmål vid en hårdbevakad plats?

– Ja, det verkar nog som att det bara var så, säger till slut en av poliserna på plats, efter att ha blivit ställd samma fråga flera gånger från journalisterna på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Manchester

Mer i ämnet