På den här gatan i Fallowfield utanför Manchester bodde den utpekade gärningsmannen Salam Abedi. Foto: Iman Tahbaz, SVT/ Rex/Shutter stock

Här bodde gärningsmannen – ”Alla är utom sig”

Uppdaterad
Publicerad

En stillsam man boende i en stillsam liten förort söder om Manchester. Det är porträttet som tecknas av Manchesterbombaren Salman Abedi när SVT Nyheter besöker hans gata i Fallowfield.

Fallowfield heter den stillsamma förorten en dryg halvmil söder om centrala Manchester. Det är en sömning liten stad, och på många sätt ett tvärsnitt av liknande mindre orter i Storbritannien – till synes välmående men varken överdrivet välbärgat eller nedgånget.

LÄS MER: ”Jag sprang för mitt liv”

Terrorattack i Manchester

Det var här självmordsbombaren i Manchester, 22-årige Salman Abedi, född i Manchester till föräldrar av libysk härkomst, var bosatt sin sista tid i livet.

”Alla här är utom sig”

– Det är chockerande. Alla här är utom sig. Bara på den här gatan bor i varje hus en barnfamilj som kan relatera till den smärta de berörda familjerna nu går igenom, säger Neville Evans, som bor i grannhuset till den misstänkte, till SVT Nyheter.

Neville Evans bodde granne med den misstänkte Manchesterbombaren Salam Abedi.

Polisen har efter dådet gjort en husrannsakan på adressen, och fortfarande under onsdagen finns avspärrningar kvar och ett tiotal poliser bevakar området.

Ett antal journalister finns på platsen, men i övrigt är det få människor ute. De flesta boende i området vill helst inte låta sig intervjuas, utan går mer och begrundar det som har hänt i deras huvudort.

”Ingen man hade samröre med”

Enligt Neville Evans är det få som hade kunnat föreställa sig att deras tystlåtne granne var kapabel till något så fruktansvärt.

– Nej, inte alls.

– En del av grannarna som bor precis intill honom har sett honom komma och gå, men har inte haft koll på honom. Det är ingen man hade samröre med eller hade så mycket granngemenskap med, säger Neville Evans.

”Ett bra ställe att bo på”

Han beskriver Salman Abedi som en man som inte förde mycket väsen av sig, välbekant för alla i området, men inte heller någon med nära band till sina grannar. Neville Evans passerade honom ofta på gatan, men det var inte ofta de hälsade eller pratade med varandra.

LÄS MER: Bombaren fick sannolikt hjälp

– Om någon här hade haft någon aning om att något sådant här planerades eller ens var påtänkt, hade vi varit de första att anmäla honom till polisen.

– Det är det som är det läskiga: Här bor vi alla i knät på varandra. Det är den sortens område där vi alla hjälper varandra så gott vi kan. Det är ett tätt sammansvetsat område, med många familjeband mellan husen. Det är det som gör Fallowfield till ett så bra ställe att bo på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Manchester

Mer i ämnet