USA:s sändebud Kurt Volker skakar hand med Ukrainas dåvarande president Petro Poroschenko i februari 2019. Foto: Mikhail Palinchak /TT-AP

Uppgifter: USA:s sändebud i Ukraina avgår

Uppdaterad
Publicerad

USA:s speciella sändebud i Ukraina, Kurt Volker, lämnar sin post, enligt uppgifter till tv-bolaget CNN. Det sker samma dag som Volker kallats till utskottsförhör för att vittna om sin roll i president Donald Trumps försök att få Ukraina att utreda rykten om demokraten Joe Biden.

Enligt CNN har Volker varit en nyckelspelare i kontakterna med Ukraina, bland annat genom att arrangerat ett möte mellan Trumps privata advokat Rudy Giuliani och en rådgivare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Han är en av fem anställda vid utrikesdepartementet som Demokraterna i representanthuset kallade till utskottsförhör på fredagen. Den fd ambassadören i Ukraina, Marie Yovanovitch, och USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland är ytterligare två som kallas.

Trump hotas att ställas inför riksrätt

Förhören är ett led i förberedelserna för att ställa president Donald Trump inför riksrätt, en process som inleddes när det blev känt att han bett Zelenskyj att utreda Biden i ett telefonsamtal i juli.

Pompeo krävs på dokument

På fredagen lämnade Demokraterna också ett föreläggande till utrikesminister Mike Pompeo för att tvinga honom att överlämna dokument som rör hans och regeringens kontakter med Ukrainas regering. Kravet är undertecknat av ordförandena i representanthusets utrikes-, underrättelse- och revisionsutskott.

”Din upprepade vägran att lämna ut dokumenten hindrar inte bara våra utskott från att fullt ut undersöka dessa ärenden, men försämrar också Kongressens förmåga att utföra sina konstitutionella plikter till skydd för landets säkerhet och vår demokratis integritet”, heter det i föreläggandet.

De har tidigare begärt ut dokumenten två gånger, men utan resultat.

Pompeo får nu en vecka på sig att lämna över dokumenten. Enligt sajten Politico kommer han att misstänkas för lagtrots om han vägrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump hotas att ställas inför riksrätt

Mer i ämnet