Det är nu tillåtet att grilla i nästan alla län, och allt fler upplöser nu de starka eldningsförbud som rådit. Foto: Jurek Holzer/TT & Johan Nilsson/TT

Eldningsförbuden sinar – men brandsommaren är ännu inte över

Uppdaterad
Publicerad

Eldningsförbuden upphör sakta men säkert på flera håll i landet. Trots det bör man vara försiktig i skog och mark – nu börjar nämligen den ordinarie brandsäsongen dra igång.

Det är nu tillåtet att grilla i nästan alla län, och allt fler upplöser nu de starka eldningsförbud som rått.

– Generellt har vi en förbättrad situation. Eftersom vi fått en del regn och kallare väder är det förminskad brandrisk och spridningsrisken har gått ner. Det ser dock olika ut i olika delar av landet, säger Maria Bergstrand talesperson för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Skogsbränderna sommaren 2018

Däremot gäller fortsatt försiktighet – torkan har pågått länge och har satt sin prägel på skog och mark.

– Det är viktigt att den som vill elda kollar upp lokala eld- och grillningsförbud, säger Maria Bergstrand.

Brandrisknivåerna lägre

Det finns inte längre några pågående räddningstjänstinsatser när de kommer till de stora skogsbränderna som i somras sammanlagt gick upp till över 25 000 hektar. Brandrisknivåerna i landet generellt är också lägre – eller i alla fall mer normala jämfört med årstiden.

– Men det är viktigt att respektera att man fortfarande kanske inte kan gå in i skogar som har brunnit. Det tar månader innan det är säkert att gå in en skog som har brunnit, säger Maria Bergstrand.

”Vi vill bli klokare”

På MSB blir det nu fokus på återhämtning och administrativt arbete, berättar Maria Bergstrand.

– Förstås så ser vi framför oss att hanteringen av den här händelsen kommer utvärderas på väldigt många sätt och ur olika perspektiv. Det är ett viktigt arbete som vi ser framför oss. Vi vill bli klokare och göra bättre nästa gång.

Dock bör man inte ropa hej ännu, risken för skogsbränder finns fortfarande.

– Nu börjar ju den ordinarie brandsommaren dra igång. Så det är viktigt att vi fortfarande har en bra beredskap och respekterar hur eldningsförbuden ser ut.

Undrar du hur eldningsförbudet ser ut i ditt län? Gå in på Länsstyrelsens hemsida och välj ditt län för att få mer information.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet