Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En snabb och oväntad upplösning” – hör SVT:s korrespondent om beskedet från Turkiet. Foto: SVT

Erdogan har skrivit under Sveriges Natoansökan

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan skrev under torsdagskvällen under Sveriges Natoansökan. Det betyder att Turkiet nu godkänt Sveriges inträde i Nato.

I tisdags röstade det turkiska parlamentet igenom den svenska ansökan till försvarsalliansen. Två dagar senare har landets president skrivit under beslutet, vilket innebär att landet nu i princip helt godkänt Sveriges Natoansökan.

Ratifikationsdokumentet ska sedan skickas till det amerikanska utrikesdepartementet, och efter det är Turkiet helt klara, enligt TT.

Sverige och Nato

Statsminister Ulf Kristersson kommenterar beskedet på X:

”Vi välkomnar Turkiets ratificering av Sveriges Natoansökan. Vi har nu nått en avgörande milstolpe på vägen mot ett fullvärdigt medlemskap i Nato.”

Turkietkännaren: Inte så märkligt besked

Enligt turkisk lag hade Erdogan två veckor på sig att skriva under ansökan. Det fanns dock oro kring att det eventuellt skulle ta längre tid – speciellt efter många turer i den långa processen.

Men enligt Turkietexperten Paul Levin är beskedet inte särskilt överraskande.

– Det skulle vara väldigt konstigt om Erdogan inte skrev under den lag han själv presenterade för parlamentet, säger han i SVT Nyheters direktsändning.

Ungern kvar att ratificera

Det enda land som ännu inte godkänt Sverige som Natomedlem är Ungern. Deras parlamentet öppnar inte förrän i slutet av februari och det finns inget bestämt datum för en eventuell omröstning kring ansökan där. Oppositionen har däremot krävt att parlamentet blixtinkallas före det. Men huruvida ett sådant sammanträde blir av eller inte är osäkert. Under torsdagen sa landets talman att de ”inte har någon särskild brådska”.

Landets premiärminister Viktor Orbán har i veckan bjudit in Ulf Kristersson för ”förhandlingar”. Kristersson har i sin tur svarat att de kan mötas i Bryssel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här säger turkiska parlamentet ja till svensk Nato-medlemskap Foto: Turkiska parlamentet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet