Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Även möjliga kommande sanktioner har diskuterats under dagen, berättar Ann Linde (S) i klippet. Foto: SVT/TT

EU inför sanktioner mot den iranska sedlighetspolisen

Uppdaterad
Publicerad

EU inför ytterligare sanktioner mot Irans sedlighetspolis och informationsminister. Beslutet fattades under måndagens EU-utrikesministermöte i Luxemburg och sker mot bakgrund av den senaste utvecklingen i landet.

Orsaken till sanktionerna är den brutalitet som den iranska regimen visat mot sin egen befolkning under de senaste veckornas folkliga protester mot landets sedlighetsregler, inte minst slöjtvånget för kvinnor.

– Det är helt nödvändigt med sanktioner efter det som hänt den senaste tiden med demonstrationerna i  Iran, kvinnornas protester och många dödade och skadade, säger avgående utrikesminister Ann Linde (S) till SVT Nyheter.

Protester i Iran

– Det kommer att vara sanktioner mot sedlighetspoliser, mot politiskt ansvariga och de som har utfört våldet. Det här är ett mycket viktigt och välkommet beslut.

Sanktionerna kommer bland annat i form av inreseförbud till EU samt frysning av eventuella ekonomiska tillgångar inom unionen. Enligt AFP riktas de i första läget mot ett 15-tal personer och organisationer som kan kopplas till den senaste tidens brutala våld mot demonstranter runt om i Iran, efter de protester som följt på 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död i polisförvar.

Svensk i eldhärjade fängelset

EU följer nu USA i försöken att sätta ytterligare press på regimen i Iran. På sanktionslistan finns bland annat Irans informationsminister liksom landets sedlighetspolis.

– Den kallas moralpolisen, en beskrivning som inte är riktigt passande med tanke på brotten som begås, säger Tysklands utrikesminister Analena Baerbock.

Riktlinjerna för sanktionerna drogs upp redan innan måndagens dramatiska utveckling med den dödliga branden på det ökända Evin-fängelset i Teheran. Där sitter även flera svenskar med dubbelt medborgarskap fängslade, bland annat den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali, som är dömd till döden för spionage.

– Vi fick informationen att inga utländska medborgare eller personer med dubbla medborgarskap har skadats vid händelserna. Men det är inte förstahandsuppgifter utan från fängelsets administration, säger Ann Linde.

Efter mötet sade Luxemburgs utrikesminister Jean Asselborn att ytterligare sanktioner blir aktuella om man finner bevis för att den iranska regimen stödjer Rysslands invasionskrig i Ukraina, exempelvis genom att leverera drönare. Något som Iran hittills förnekat att man gjort.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter den 22-åriga Mahsa Aminis död har kraftiga protester ägt rum i Iran. Foto: Stefani Reynolds/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet