EU vill att misstänkt våld mot demonstranter i Belarus ska utredas. Foto: TATYANA ZENKOVICH/TT

EU kräver att demonstranternas vittnesmål i Belarus utreds: ”Chockerande rapporter”

Uppdaterad
Publicerad

7 000 belarusier har gripits och två har avlidit sedan protesterna mot president Alexander Lukasjenko började. Efter flera vittnesmål om grovt övervåld och svåra missförhållanden på landets häkten kräver EU att polisernas agerande utreds.

Under måndagen gick EU ut med att man vill se en utredning av hur gripna demonstranter i Belarus har behandlats.

– På grund av chockerande rapporter om inhumana förhållanden i häkten förväntar sig EU en noggrann och transparent utredning så att ansvariga kan ställas till svars, säger Josep Borrell, unionens utrikeschef.

Den belarusiska regimen fortsätter dock att avfärda anklagelserna.

Även kravallpoliser kritiseras hårt. Belarus ambassadör i Slovakien har publicerat en video där han hävdar att hans dotters klasskompis är en av dem som har blivit svårt misshandlade av polisen.

– Jag står i solidaritet med de som har gått ut på gatorna i belarusiska städer för fredfulla protester, säger han.

Han jämför också polisens agerande med Josef Stalins hemliga polis NKVD som blev ökända för användandet av tortyr och avrättningar av hundratusentals personer på 1930-talet.

Försvann spårlöst

Kravallpolisen har de senaste dagarna dragit sig tillbaka något, och en feststämning har infunnit sig på gatorna i Minsk. Men det regimkritiska kontot Belamova, med 500 000 följare på den ryska sociala medie-appen Telegram, uppmanar till att inte ta ut segern i förskott.

”Även om vi har satt saker i rörelse så har tyrannen Lukasjenko fortfarande makten. Så det är för tidigt för att fira. Väldigt tidigt”, skriver de i ett inlägg.

Och vittnesmålen om våld fortsätter att komma in – trots segerkänslan på gatorna. En demonstrant, Natalia Skibska, berättar att hennes 20-årige son försvann spårlöst under protesterna.

– Jag visste inte var han var, säger hon till Reuters.

Det visade sig senare att han blivit häktad och misshandlad i sex dagar.

– Lagen skyddar oss inte, säger Natalia.

Tiotusentals i protest

Protesterna visar inga tecken på att klinga av. Under den gångna helgen samlades tiotusentals demonstranter i Minsk för att uttrycka sitt missnöje med presidenten.

Den 31-årige demonstranten ”Alexei” är en av dem.

– Vi vill alla att Lukasjenko ska avgå, säger han till Reuters.

– För tillfället frågar vi honom, men till slut kommer vi tröttna på att fråga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.