EU:s katastroffond öppnas för brexitstöd. Arkivbild Foto: Yves Logghe/AP/TT

EU-kommissionen: Katastroffond öppnas för brexitstöd

Uppdaterad
Publicerad

EU-länder som drabbas finansiellt av en avtalslös brexit ska kunna söka stöd ur EU:s solidaritetsfond. Det beslutade EU-kommissionen på onsdagen.

Fonden används normalt till att stödja medlemsländer som drabbas av naturkatastrofer som jordbävningar och översvämningar.

Kommissionen öppnar nu för att medlemsstater som drabbas av en avsevärd finansiell börda med direkt koppling till ett avtalslöst utträde ska kunna söka pengar ur fonden. Det handlar om de EU-länder som har mest handel med Storbritannien.

En förutsättning för att få stöd ur fonden är dock att kostnaderna inte hade kunnat undvikas genom bättre förberedelser.

”Arbeta konstruktivt”

Medel från fonden kan till exempel användas som tillskott till statligt stöd för företag, till åtgärder för att förhindra uppsägningar eller för att säkerställa att gräns- och tullkontroller fungerar.

Kommissionen beslutade också att EU:s fond för justering för globaliseringseffekter ska kunna användas för att stödja anställda som förlorar jobbet på grund av att Storbritannien lämnar utan avtal.

Kommissionens talesperson Mina Andreeva sade till media på onsdagen att EU:s position ligger fast och att man är redo att arbeta konstruktivt tillsammans med den brittiske premiärministern Boris Johnson och titta på de nya förslag han kan komma med. Förutsättningen är dock att de ligger i linje med det hittills förkastade utträdesavtalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.