Expert: Ett nytt USA träder fram

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag morgon kan det komma ett resultat i det amerikanska presidentvalet, men mycket har förändrats sedan 2016 och stater som tidigare röstade på ett visst sätt kan i år ändra färg.

– Sakta har delstater förändrats av olika skäl, säger USA-experten Dag Blanck.

Ett dygn efter att vallokalerna i USA stängts räknas fortfarande rösterna för fullt i en handfull vågmästarstater. Delstater som traditionellt varit republikanska kan i år gå till demokraterna och det beror på att ett nytt USA tar form, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier.

– Demokraterna går väl i Georgia och i Texas som Trump vunnit gjorde de väl ifrån sig. Man kan se nya mönster som är knutna till södra och sydvästra USA framträda här.

Presidentvalet i USA 2020

Inflyttning förändrar delstaterna

I Arizona som republikanerna tidigare kunnat räkna med har Joe Biden en knapp ledning. Vissa mediebolag bedömer att Bidens ledning är ointaglig och har därför korat den tidigare vicepresidenten till vinnare där. Andra medier har gjort kalkylen att Trump fortfarande har en chans att gå om och har därför ännu inte utsett någon vinnare i Arizona.

Även Georgia har tidigare varit ett republikanskt fäste, men i år är det oväntat jämnt mellan kandidaterna in i det sista. Delstaten väntas leverera ett resultat under morgonen och om Joe Biden vinner dess elektorsröster är valet avgjort.

– Det har att göra med att delstaterna förändras. I Georgia har man sett en inflyttning av afroamerikaner från norra USA. Mycket är knutet till Atlanta och där knappar Biden sakta in. Det är ett mönster vi sett i andra stater när de urbana rösterna räknas.

Men det skulle ändå vara mycket oväntat om Joe Biden till slut tar hem Georgia, konstaterar Dag Blanck.

Pennsylvania räknar till fredag

Också Pennsylvanias 20 elektorsröster står fortfarande på spel. Delstaten räknar brevrösterna sist och enligt reglerna ska röster som kommit in senast på fredag räknas med. Detta gör att det tar tid att få ett resultat från delstaten, i synnerhet när det är jämnt lopp. Dag Blanck tror inte på ett resultat förrän i slutet av veckan.

– De röster som är kvar att räkna är de stora städerna som Philadelphia och Pittsburg och där är det tydlig fördel för demokraterna. Man kan förvänta sig att många av de oräknade rösterna kommer att gå till Joe Biden.

Men kommer det spela någon roll?

– Det kan vara avgjort innan dess. Biden kan vinna utan Pennsylvania. Det beror på hur det går i Arizona och Nevada. Om Arizona och Georgia båda går till Biden är situationen mycket bättre för Biden, men om de går till Trump minskar kombinationsmöjligheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet