Experten: Så fortsätter virusdetektiverna arbetet i Wuhan

Uppdaterad
Publicerad

Många frågor lämnades obesvarade efter WHO-gruppens presskonferens på tisdagen.

– Om vi ska få det mer evidensbaserat eller faktabaserat får vi nog vänta flera månader, eller kanske ännu längre än så, säger Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin.

Nu fortsätter arbetet med att söka efter virusets ursprung i kinesiska Wuhan.

Sedan mitten av januari har en expertgrupp befunnit sig på plats i Wuhan för att lösa gåtan om coronavirusets ursprung. Under en presskonferens på tisdagen visade det sig att virusjakten är långt ifrån över.

Men det finns en rad ledtrådar att nysta i.

– Jag tror att det fanns stora förhoppningar om att man skulle avslöja eller tydliggöra exakt hur viruset har spridit sig från djur till människa, men man får tänka på att det bara har gått två veckor. Vad man kunde konstatera var dock att det sannolikt inte är ett konstruerat virus, säger Johan von Schreeb.

Teori om mellanvärd

Huvudteorin som WHO:s team fortsätter att arbeta utifrån bygger på att det kan finnas någon form av mellanvärd mellan virusets naturliga plats, som sannolikt är bland fladdermöss, och människor.

– Som jag förstår det kommer gruppen vara kvar i Wuhan och nu allra närmst titta på farmar där man föder upp kaniner, bamburåttor och andra djur som kan ha burit på viruset mellan människan och fladdermusen, säger Johan von Schreeb.

Utöver det kommer ytterligare prover att analyseras. Bland annat från avloppsvatten och från den marknad i staden som har varit i centrum för teorin om virusets ursprung.

– Fördelen när man får lite äldre prover är att man kan titta på hur virusets arvsmassa ser ut. Då kan man hitta tidigare och äldre kopior och sedan följa hur det har utvecklats. Det går att lägga ett pussel bakåt i tiden och försöka återskapa det som har varit.

Kan dröja flera år

När kan vi räkna med ett svar om virusets ursprung?

-  Det är frågan om säkra vi vill vara på hur det verkligen ser ut. Det svåraste med forskning är att det är extremt tidskrävande. Nu har vi fått den här första informationen som är en snabb överblick. Om vi ska få det mer evidensbaserat eller faktabaserat får vi nog vänta flera månader, eller kanske ännu längre än så. För att verkligen kunna fastställa saker och ting pratar vi om år, säger Johan von Schreeb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.