Tom Beckett på IISS (bilden) och kollegan John Raine svarar på frågor om det spända läget efter den amerikanska drönarattacken. Foto: IISS/TT

Experterna: Irans hämnd kommer stå i paritet med toppgeneralens ikonstatus

Uppdaterad
Publicerad

Hur kommer Iran att agera efter USA:s dödliga drönarattack? SVT Nyheter har pratat med de brittiska experterna Tom Beckett och John Raine – som tror att Iran planerar ett motdrag.

De brittiska experterna Tom Beckett och John Raine, på Internationella institutet för strategiska studier (IISS), svarade på SVT Nyheters frågor över mejl.

Kommer Qassem Soleimanis död att göra det svårare för Iran att verka i regionen?

– Nej. Irans nätverk för inflytande i Mellanöstern, som general Soleimani byggde upp, är större än han själv. Dessa nätverk gör det möjligt att styra, kontrollera och kommunicera i hela regionen och kommer att underblåsa varje hämndaktion som Iran beslutar om. Snarare än en spektakulär hämnd, kommer Iran troligen att använda sitt nätverk för att ifrågasätta USA:s närvaro i regionen så fort de får möjlighet. Detta kommer att ske över tid och framställas som en berättelse om ständiga påtryckningar mot USA. I frånvaro av huvudstrategen – general Soleimani – kommer Irans svar troligen att bli genomtänkt snarare än effektsökande.

Hur kommer Iran att agera efter drönarattacken?

– Irans svar kommer troligen att stå i paritet med Soleimanis ikonstatus. Det måste vara märkbart. Men Iran måste nu väga in att USA har visat tydliga tecken på beslutsamhet. Iran kommer att planera ett motdrag, men det finns också en risk för att demonstrationer av trots och förmåga görs i sympati med, men inte organiserat av, Teheran. Särskilt från Hizbollahs och Ansarullahs sida (houthierna). De gynnades båda av Soleimanis politik. I hans frånvaro kan de ironiskt nog agera mer självständigt än de kunde ha gjort om han hade varit där för att hålla dem tillbaka.

Hur sannolikt är det med ett nytt krig?

– USA:s beslutsamhet var ifrågasatt i regionen (och av Iran). Den här tydliga demonstrationen av USA:s beslutsamhet har troligen som mål att övertyga Iran om att ett krig skulle vara fullständigt kontraproduktivt. Varken USA eller Iran vill ha ett allmänt krig. Attacken mot Soleimani innebär nya parametrar för konflikten mellan USA och Iran som kommer att göra konflikten mer svårkontrollerad och testa USA:s avskräckande förmåga, diplomati och försvar. Alla tre har den senaste tiden varit ineffektiva. Huruvida de kommer att vara mer effektiva efteråt är huvudfrågan. Just nu ligger bollen på Irans planhalva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer