En kraftig explosion skakade Kabuls finare kvarter på tisdagskvällen, samtidigt som talibanerna gör framryckningar kring flera städer i Afghanistan. Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Kraftig explosion nära diplomat- och regeringskvarteren i Kabul

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig explosion har inträffat nära diplomat- och regeringskvarteren i Kabul, rapporterar flera medier.

I staden Lashkar Gah i södra Afghanistan fortsätter striderna mot talibanerna och minst 40 civila har dödats det senaste dygnet.

Sex skadade togs emot efter explosionen i Kabul på tisdagskvällen, twittrade huvudstadens akutsjukhus. Officiella källor uppgav att det var en bilbomb som sprängdes nära försvarsminister Bismillah Mohammadis bostad i centrala Kabul.

Ingen grupp sade sig omedelbart ligga bakom attentatet.

Talibanernas maktövertagande

Urskillningslöst skjutande

Uppgifterna om 40 dödade och över hundra skadade i Lashkar Gah kom i en tweet från FN-missionen UNAMA tidigare på dagen.

Det är talibanernas anfall på marken och regeringssidans flygattacker som orsakar mest skada, skriver UNAMA och uttrycker djup oro för ”urskillningslöst skjutande” och ockupation av sjukvårdsinrättningar och vanliga människors hem.

Lashkar Gah med 200 000 invånare är huvudstad i Helmandprovinsen. Talibanerna behärskar redan stora delar av landsbygden men har på senare tid angripit större städer.

”Vänligen ge er av!”

Regeringsarmén ber nu stadsborna att omedelbart lämna Lashkar Gah.

– Vänligen res i väg snarast möjligt så att vi kan inleda vår operation, manade general Sami Sadat via nyhetsmedier.

– Jag vet att det är väldigt svårt för er att lämna era hem – det är svårt för oss också – men var snäll och förlåt oss om ni blir tvångsflyttade för några dagar, fortsatte han.

Talibanerna har erövrat de flesta lokala radio- och TV-stationer de senaste dagarna.

Tjänstemän dödas

I Herat i norra Afghanistan tvingade regeringsstyrkor talibanerna att retirera från sitt senaste anfallsförsök.

Regeringsarmén säger sig ha tryckt tillbaka anfall mot flygplatsen, som är livsviktig för förnödenheter till Herat.

Afghanska oberoende människorättskommissionen uppger att talibanerna utfört hämndmord i staden Spin Boldak nära pakistanska gränsen och lämnat minst 40 döda.

”Talibanerna jagade och identifierade nuvarande och tidigare regeringstjänstemän och dödade dessa personer, som inte alls hade del i några strider”, skriver gruppen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet