Thailändska myndigheter kommer sätta in extra säkerhetsåtgärder i och utanför grottan där 12 pojkar och en vuxen stängdes in i drygt två veckor. Foto: Thailands marin via AP

Extra säkerhetsåtgärder vid ”världsberömda” grottan

Uppdaterad
Publicerad

Thailand kommer att vidta extra säkerhetsåtgärder för att skydda turister som vill besöka grottan där tolv pojkar och

deras fotbollstränare var instängda i mer än två veckor. Det säger landets premiärminister.

Räddningsoperationen för att hitta och evakuera de 13 personerna från grottan i norra provinsen Chiang Rai har skapat globalt intresse och dominerar rubriker runt om världen, vilket sätter grottsystemet Tham Luang på världskartan.

Premiärminister Prayuth Chan-ocha sade på tisdagen att extra säkerhetsåtgärder behöver sättas in.

Pojkar fast i grotta i Thailand

– Vi måste ha bättre säkerhet vid grottan som i framtiden kan bli en turistattraktion.

– Besökare ska kunna ta sig in och ut på ett säkert sätt.

Ljus och skyltar

Prayuth sade på presskonferensen att ingången och utgången kommer att övervakas i framtiden eftersom grottan blivit ”världsberömd”. Han talade om att sätta upp ljus och skyltar i grottan.

– Det borde inte vara tillåtet att gå in under monsunperioden. Under resten av året kan det vara det, men det krävs vissa säkerhetsåtgärder.

– Det är en farlig grotta, sade Prayuth och tillade att grottan kommer att vara stängd för allmänheten ett tag tills ”allting är”

i ordning.

Avråder från grottbesök

Besökare har rekommenderats att inte gå in i grottan under den regniga säsongen eftersom det är känt att den kan svämma över.

Förra veckan sade Thailands turistmyndighet (TAT) den planerat att främja Tham Luang-grottan som en turistattraktion

eftersom den presenterats så framträdande i nyheterna.

– Grottan har blivit intressant för både inhemska och utländska resenärer, sade Karuna Dechatiwong, TAT-direktör i Chiang Rai-provinsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pojkar fast i grotta i Thailand

Mer i ämnet