Six4Three, som har drivit flera mål mot Facebook, hävdar att socialamedie-jätten länge försökt att utveckla sätt för att spåra användare och samla in information om dem. Foto: TT

Facebook stäms för massövervakning

Publicerad

Facebook har samlat in information om sina användare och deras vänner. Även information om de som inte ens varit Facebookanvändare. Det hävdar bolaget Six4three, som nu stämmer Facebook.

Det amerikanska bolaget Six4three, som har utvecklat en bildapp, anklagar Facebook för att ha läst Facebookanvändares meddelanden, spårat användares fysiska position och tagit del av deras foton.

Stämningsansökan till domstol

Facebook ska även ha samlat in sådan här information om personer som inte är Facebookanvändare, menar företaget. Det skriver den brittiska tidningen The Guardian, som har tagit del av Six4threes stämningsansökan, som lämnats in till en domstol i San Mateo i Kalifornien.

Cambridge Analytica och Facebook

Facebook nekar till anklagelserna

Six4Three, som har drivit flera mål mot Facebook, hävdar att sociala mediejätten länge försökt att utveckla sätt för att spåra användare och samla in information om dem.

Enligt The Guardian uppger en talesperson för Facebook att ”påståendena inte har något värde”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cambridge Analytica och Facebook

Mer i ämnet