SVT Nyheters utrikeskommentator Eva Elmsäter.

De fem viktigaste frågorna om konflikten i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Kriget i Syrien har pågått i sex år – finns det något hopp om fred? SVT Nyheters utrikeskommentator Eva Elmsäter svarar på de fem viktigaste frågorna om konflikten som tvingat över 10 miljoner människor att lämna sina hem.

Hur många människor är det som har återvänt till sina hem i Syrien?

– Mer än 600.000 syrier har återvänt till sina hem sedan början av året. Den största gruppen, mer än 440.000, har varit på flykt inne i landet. De andra kommer från Turkiet, Jordanien och Libanon. De flesta har återvänt till Aleppo, Hama, Homs och Damaskus. Men fortfarande finns fem miljoner syriska flyktingar utanför landet och 6 miljoner är på flykt inom landet. Men man kan se en trend att människor börjat vända tillbaka.

Syrienkriget

Hur kommer det sig att så många har börjat återvända hem?

– Det finns främst två orsaker: att förhållandena för flyktingar utomlands blir allt sämre och att säkerheten inne i Syrien förbättrats på flera håll. Enligt Staffan de Mistura, FN:s särskilda sändebud för Syrien, har våldet stadigt minskat. Han ser också positivt på de fyra så kallade deeskaleringszonerna, som skapats efter en uppgörelse mellan Ryssland, Turkiet och Iran vid det så kallade Astana-mötet i maj.

Efter sex års strider är Syrien i praktiken uppdelat i områden som olika parter kontrollerar samt de-eskaleringszoner, områden där man försöker upprätthålla eldupphör. Foto: Elsa Heideken, grafiker

Finns det verkligen några säkra områden inne i Syrien?

– Nej, det kan man inte säga. FN uppmuntrar inte heller människor att ge sig hemåt nu. Det finns inga FN-styrkor som garanterar säkerheten för de återvändande. Därför talar man inte om “säkra zoner”. Däremot ska ryska militärpoliser ha satts in i Östra Ghouta nära Damaskus och i södra Syrien för att öka säkerheten. Syriskt, ryskt och amerikanskt stridsflyg är också medvetna om var de-eskaleringszonerna är. Rebellerna har däremot inte officiellt gått med på att respektera zonerna.

Men pågår inte striderna fortfarande i Syrien?

– Den syriska regeringsarmén har med ryskt militärt stöd återtagit kontrollen över stora områden från rebellerna. Bland annat har de tagit landets största stad Aleppo och de håller på att driva ut motståndare från områden runt Damaskus. IS har också tvingats tillbaka på flera håll och kontrollerar allt mindre områden. De är också på väg att drivas bort från högkvarteret i Raqqa. 

LÄS MER: Rapport: Sarin användes vid gasattack i Syrien

Kriget har pågått i sex år – finns det något hopp om fred?

– Många syrier hoppas att den senaste tidens utveckling kan leda till ett ökat lugn om inte direkt fred. Men det finns ändå ett visst hopp efter mötena i Astana och också i Genève. Det talas om nya samtal i Genève i september. Men det finns också en risk att uppdelningen av landet permanentas. Om man inte kommer fram till en verklig politisk lösning.

LÄS MER: IS har ändrat allt – förbjudit allt

LÄS MER: ”IS sköt mot våra barn när vi flydde”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet