Oscar Pérez intervjuas under en nattvaka i Caracas i juli i fjol för att hedra de som dött i samband med protesterna mot Venezuelas regering. Det var första gången han sågs i offentligheten efter attacken mot regeringsbyggnader i juni 2017. Foto: TT

Flera döda i jakt på man som attackerade regeringen i Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

Fem personer har gripits och flera dödats i en polisinsats för att tillfångata mannen bakom en attack mot regeringsbyggnader i Venezuela i juni, uppger myndigheterna.

De döda och gripna beskrivs som medlemmar i en ”terrorcell” med kopplingar till den före detta polismannen och piloten Oscar Pérez, som i juni besköt Högsta domstolen från en helikopter.

”Dessa terrorister, som var tungt beväpnade med grovkalibriga vapen, öppnade eld mot polismännen som var ansvariga för att gripa dem”, lyder ett uttalande från inrikesdepartementet – som inte klargör vad som hänt med Pérez.

Attackerade Högsta domstolen

Tidigare lade han ut en serie dramatiska videor på Instagram där han framträder med blodigt ansikte och säger sig vara under beskjutning i ett fattigt område i utkanten av huvudstaden Caracas.

– De beskjuter oss med granatkastare. Vi sade att vi skulle överlämna oss men de vägrar låta oss göra det. De vill döda oss, säger han i en av videorna.

Myndigheterna menar dock att Perez och hans anhängare attackerade polisen under förhandlingarna om överlämning och att de ”försökte detonera explosiva medel i en bil”. Enligt uttalandet från inrikesdepartementet föll två polismän offer under insatsen och ett okänt antal före detta poliser.

Misstänks för vapenstöld

Pérez har jagats av myndigheterna sedan attacken i juni i fjol, då inrikesdepartementet och Högsta domstolen besköts från en helikopter. Pérez har själv sagt sig ligga bakom attacken, som genomfördes i samband med gatuprotesterna mot president Nicolás Maduro.

Han misstänks även för en vapenstöld i december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.