Barn vårdas på sjukhus i Sanaa i Jemen. En sjuårig flicka som blivit svälten i Jemens ansikte har dött av näringsbrist. Foto: TT

Flickan som blev svältens ansikte i Jemen är död

Uppdaterad
Publicerad

Den utmärglade flickan Amal Hussain, som blev den internationella symbolen för svältens ansikte i Jemen, har dött.

På torsdagen meddelade familjen att Amal Hussain dött av undernäring i ett flyktingläger sex kilometer från sjukhuset där bilden på henne togs.

– Mitt hjärta är krossat, säger mamman Mariam Ali gråtandes till New York Times.

Krisen i Jemen

Bilden på den sjuåriga Amal Hussain liggandes på en sjukhussäng i norra Jemen skakade om många när den spreds runt om i världen, och blev symbolen för de 1,8 miljoner barn som lider av undernäring på grund av kriget.  

När New York Times publicerade bilden skakade den deras läsare till den grad att människor hörde av sig och ville skänka pengar till flickans familj.

Amal Hussain skrevs ut från sjukhuset för att göra plats för nya patienter. Hennes läkare ville att familjen skulle ta med henne till ett annat sjukhus drygt 25 kilometer bort, men familjen hade inte råd med resan.

– Så jag tog med henne hem, säger Mariam Ali.

Amal Hussain dog i sitt hem gjort av halm och täckmaterial i plast i ett flyktingläger tre dagar efter att hon skrevs ut från sjukhuset.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet