Satellitbild på nybyggd ”tältstad” för migrantbarn i Tornillo, Texas. Till höger: migranter utanför ett tält för ensamkommande barn i Homestead, Florida. Foto: STR/Brynn Anderson, AP

Flottan redo för ”tältstäder” i södra USA

Uppdaterad
Publicerad

USA:s försvar tittar på möjligheterna att inhysa tiotusentals migranter som kommit över gränsen från Mexiko. Bedömningen är att det skulle gå att ha sammanlagt långt över 100 000 gripna i tillfälliga boenden på militärbaser i Alabama, Arizona och Kalifornien, rapporterar Time.

Planerna dras upp i ett dokument från flottan som tidskriften Time kommit över. De beskrivs som preliminära, ett sätt för militären att vara redo om förfrågningar kommer från civila myndigheter.

– I nuläget finns det ingen begäran från (säkerhetsdepartementet) DHS till försvarsdepartementet för inhysning av illegala migranter, säger Jamie Davis, talesman för försvarshögkvarteret Pentagon, enligt nyhetsbyrån AFP.

Men han bekräftar att man planerar för att det kan komma en sådan.

25 000 per ”tältstad”

USA:s gränsorgan har väldigt mycket människor att ta hand om, sedan nolltolerans mot illegal invandring infördes av Trump-regeringen för några månader sedan. Tidigare har många som korsat gränsen illegalt släppts i väntan på avgörande av deras status, men nu har Donald Trump gett order om att alla ska gripas. Sedan hans presidentorder i veckan om att familjer inte ska splittras gäller det även barn, vilket ställer ännu högre krav på tillfälliga boenden.

Enligt Time beskriver flottans dokument ”tältstäder” som budgeteras till 233 miljoner dollar (drygt 2 miljarder kronor) per styck. En sådan ska kunna konstrueras för att användas i upp till ett år, och rymma 25 000 invånare.

I dokumentet föreslås också tältstäder för upp till 47 000 människor i två flottbaser. Det första skulle kunna vara klart inom 60 dagar, och rymma 5 000 vuxna, skriver Time.

”Starka gränser”

Samtidigt talar president Trump om larmrapporter om lidande migranter som kampanjutspel inför mellanårsvalet i USA i höst.

”Vi kan inte låta vårt land erövras av illegala immigranter, medan Demokrater drar sina bluffhistorier om ledsamheter och sorg, i hopp om att detta hjälper dem i valet”, twittrar han.

Utspelet kom i samband med att han ordnade en mottagning i Vita huset för ”amerikanska offer för illegal immigration” – anhöriga till människor som mördats av papperslösa gärningsmän.

Efter mottagningen upprepade han att USA måste ha ”starka gränser”.

”Om vi visar svaghet kommer miljoner människor att färdas in i vårt land”, twittrar Trump.

Inte en helt ny företeelse

Att militärbaser används för att husera immigranter har hänt förut. 2014 placerade Obamas administration runt 7 700 barn i baser i Texas, Kalifornien och Oklahoma. De temporära lägren stängdes ner efter fyra månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer