Beata Mariana de Jesus Mejia-Mejia stämde amerikanska myndigheter efter att hon och sjuårige son Darwin Michael Mejia skiljts åt. Nu har familjen återförenats. Foto: TT

Källa: ”Hundratals familjer har återförenats”

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals familjer som skiljts åt efter att ha tagit sig in i USA har redan återförenats. Det rapporterar nyhetsbyrån AP, som citerar en källa inom Trumpadministrationen.

Beata Mariana de Jesus Mejia-Mejia valde att stämma i federal domstol – och har nu fått tillbaka sonen Darwin.

USA:s president Donald Trump har fått ta emot hård kritik för landets policy att skilja föräldrar och barn som tar sig in i USA olagligt. I onsdags backade han och skrev under en presidentorder för att stoppa separationerna.

På fredagen rapporterar nyhetsbyrån, AP som pratat med en källa inom Trumpadministrationen som begärt anonymitet, att omkring 500 av de 2 300 barn som skiljts åt från sina föräldrar har återförenats sedan maj månad.

USA:s migrationspolitik

Motstridiga uppgifter

Det är oklart hur många av de 500 barnen som fortfarande är frihetsberövade tillsammans med sina familjer. Federala myndigheter arbetar nu för att ta fram en process för att återförena de kvarstående familjerna som sitter på Port Isabel Detention Center i södra Texas.

Enligt AP uppger källan att många familjer återförenats efter bara några dagar, medan föräldrar vittnar om att de inte vet var deras barn befinner sig och kämpar att få svar. Somliga mödrar har dessutom utvisats utan sina barn.

Återförenades med sin son

Beata Mariana de Jesus Mejia-Mejia var en av dem som skiljdes åt från sitt barn efter att hon tagit sig in i USA. Efter en stämning i federal domstol valde amerikanska justitiedepartementet på fredagen att släppa hennes sjuårige son Darwin Michael Mejia. Mamma och barnet kunde återförenas och ska nu leva i Texas under tiden som hennes ansökan för politisk asyl behandlas.

Just nu råder det oklarheter kring vad Donald Trumps presidentorder egentligen innebär. Samtidigt som myndigheter fått i uppdrag att leta fram en tillfällig plats för 20 000 människor på militärbaser har åklagaren i staden McAllen med hänvisning till presidentordern valt att inte gå vidare med åtal mot 17 immigranter.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA:s migrationspolitik

Mer i ämnet