Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder inifrån planet.

Flygplansmodell från Boeing stoppas efter allvarliga olyckan

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens allvarliga flygolycka, där en kabinvägg slets upp, inför nu luftfartsmyndigheterna i både USA och Europa flygstopp för flygplan av modellen Boeing 737 Max 9. Samtliga plan ska nu kontrolleras och tiotususentals passagerare har fått sina flygningar inställda.

Det olycksdrabbade planet, som var helt nytt och tillhörde Alaska Airlines, var på nära fem tusen meters höjd när ett fönster samt en del av väggen plötsligt slets loss och lämnade ett gapande hål efter sig.

Ersätter nödutgång

Skadan inträffade på en del av flygplanskroppen där det i grundkonstruktionen ska sitta en nödutgång. Men många MAX 9 flyger med färre sittplatser än maxantalet, och då tas den nödutgången bort.

Enligt Reuters är flygplanskroppen och den panel som ersätter dörren tillverkade av en underleverantör – Spirit Aero. Samtidigt brukar Boeing öppna upp de igensatta nödutgångarna för att kunna färdigställa flygplanen, vilket innebär att bolaget också bär ansvaret för att ”dörrpluggen” monteras tillbaka korrekt.

Man söker efter den losslitna dörren i ett område några kilometer väster om Portland, men den har ännu inte hittats.

På lördagen införde FAA, USA:s luftfartsmyndighet, flygstopp för den aktuella modellen från Boeing. Enligt BBC är det just nu 171 flygplan världen över som står stilla i väntan på inspektion, flertalet tillhör amerikanska flygbolag.

På söndagen följde den Europeiska luftfartsmyndigheten EASA efter och beslutade om flygstopp, trots att inget europeiskt flygbolag i någon EASA-medlemsstat, så vitt man vet, har flygplan i samma utförande som det olycksdrabbade.

Inställda flygningar

Hur många passagerare som påverkas totalt är oklart, men Alaska Air meddelar att 23.000 har fått sina flygningar inställda. Flera flygbolag, bland annat United Airlines och Turkish Airlines har själva beslutat att hålla några av sina plan på marken för inspektion.

Samtidigt rapporterar Sveriges Radio att Icelandair, ett av få flygbolag i Europa som har Boeing 737 Max 9, inte påverkas av flygstoppet då deras plan inte är samma version som den olycksdrabbade.

BOEING MAX

De olika modellerna av Boeing 737 MAX har samma motortyp och vingbredd, det som skiljer dem åt är längden på flygplanskroppen.

Det nu aktuella MAX 9 är med 42,16 meter det näst längsta och har plats för mellan 193 och 220 passagerare beroende på hur sätena är placerade. MAX 8, som ålades flygförbud 2019 efter två totalhaverier, är 39,52 meter och har plats för mellan 178 och 210 passagerare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.